Opnieuw warmterecord in Nederland

We halen het ene na het andere warmterecord in Nederland. Voor de derde dag op rij is donderdag 15 september 2016 een temperatuurrecord verbroken.

Minder warm

Voor het temperatuurrecord op donderdag was een stuk lagere temperatuur nodig dan de afgelopen 2 dagen. In De Bilt werd 26,8 graden gemeten en zo warm was het sinds het begin van de metingen nog nooit geweest op 15 september. Op woensdagmiddag 14 september 2016 werd in De Bilt 31,4 graden gemeten. Daarmee gaat 14 september volgens Weeronline de boeken in als een ‘record late officiële tropische dag’.

Warmterecord

Sinds de officiële metingen in 1901 begonnen, is het op 14 september nog nooit zo warm geweest. Het was woensdag zelfs nog ietsje heter dan dinsdag, toen eveneens in De Bilt een warmterecord werd gevestigd. Dit record is dus al weer verbroken, aldus Weeronline. In veel plaatsen door het hele land steeg het kwik in het oosten en zuiden van het land boven de 32 graden. In Eindhoven werd zelfs 32,3 gemeten, zo meldde het KNMI. In de nacht van dinsdag op woensdag gaat zelfs de boeken in als de warmste septembernacht ooit gemeten in Nederland toen in Vlissingen 21,6 graden werd genoteerd.

Warm najaar

Volgens het KNMI is de warmte van deze week zeer uitzonderlijk voor ons land. Slechts 3 keer eerder kwam het kwik op een septemberdag in De Bilt boven de 30 graden. Dat was op 3 september 1919, en 5 september 1949 en 2013. Al deze data vielen in het begin van de maand. De normale maximumtemperatuur voor deze periode in september is ongeveer 19 graden. De temperatuur is de laatste dagen dus ruim tien graden boven normaal, stelt het KNMI. Volgens het weerinstituut is door klimaatverandering de kans op warme en zeer warme dagen in het najaar groter geworden.

Einde van het mooie weer

Na donderdag 15 september is het gedaan met de hitte. Voor het zuiden van het land heeft het KNMI code geel afgekondigd, omdat daar in de loop van de avond onweersbuien worden verwacht. Die trekken verder noordwaarts, maar dan nemen ze in hevigheid af. Vrijdag wordt het volgens de weerinstituten zo’n 23 graden.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord