Topdrukte op laatste zwarte zaterdag

Zaterdag 12 augustus 2017 is het weer zover: de laatste zwarte zaterdag van het jaar. Miljoenen mensen vertrekken naar hun vakantiebestemming. Met name op de Franse wegen wordt topdrukte verwacht.

Extra lang weekend

De drukte op de Franse wegen wordt veroorzaakt door de rooms-katholieke feestdag Maria Tenhemelopneming, die gevierd wordt door inwoners uit Midden en Zuid-Europa. Omdat de viering op dinsdag 15 augustus 2017 valt, nemen veel inwoners een extra lang weekend vrij. Veel Fransen gaan dan de weg op.

Verwachte files

De VerkeersInformatieDienst (VID) verwacht meer files dan de eerste 2 zwarte zaterdagen. Het totaal aantal files in Frankrijk is op de voorgaande drukke zaterdagen tussen de 831 en 857 km geweest. Volgens nieuwssite ANP verwachten de ANWB en de VID zaterdagochtend rond 4:00 uur al de eerste files richting het zuiden. In Frankrijk verwachten zij de meeste vertraging op de Route du Soleil (A6 en A7) tussen Valence en Orange. U kunt deze route mijden door bijvoorbeeld de A5, A31 en A6 te nemen. Daarnaast kunt u gebruik maken van de zogenoemde Itinéraire Bis-wegen. Dit zijn door de Franse overheid aangegeven routes die langer zijn, maar waarop de kans op file kleiner is. De routes worden aangegeven met bewegwijzering. Naast de plaatsnamen op de borden staat dan het woord ‘bis’ of ‘Itinéraire Bis‘ in een geel vakje.

Duitsland

In Zuid-Duitsland wordt de topdrukte verwacht op de rondweg van München en de A8 München-Salzburg. Ook bij Karlsruhe (A5) is de kans op files groot. Om deze te vermijden is de route via de A7/A96 een goed alternatief.

Nederlandse drukte

Ook in Nederland ligt verkeersdrukte op de loer. Dit heeft vooral te maken met activiteiten als de Sneekweek in Sneek en het Internationale Vuurwerkfestival in Scheveningen. Om bij het festival te komen kunt u het best ‘Scheveningen Bad’ aanhouden op de borden. Voor Sneek neemt u de A7/E22. Dit is een alternatief voor de meest gangbare route via de A6 en A7. Hier wordt aan de weg gewerkt tussen Lemmer en Joure.

Advies

De VID raadt vakantiegangers aan om in de middag of avond van 12 augustus 2017, in de middag van 13 augustus of 14 augustus 2017 te vertrekken. Ook geeft zij het advies om van te voren uw route te checken. En vergeet vooral niet een fles water mee te nemen!

Wilt u meer informatie over het vermijden van drukke wegen door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden? Lees dan hier ons artikel hierover.

(Bron: ANWB, VID, ANP, Nu.nl)

Geef een reactie