Toerisme steeds belangrijker voor onze economie

Nederland weet meer toeristen te trekken, die meer uitgeven en een groeiend aantal mensen werkt in de toerismesector. Daarmee is deze sector de afgelopen jaren van groter belang geworden voor onze economie.

Op stap in eigen land

De toeristische bestedingen in Nederland zijn in 2015 voor het 2e jaar op rij met circa 5 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee liepen die uitgaven op tot 72,7 miljard euro. Daarvan is bijna 20 miljard euro te danken aan buitenlandse toeristen, de rest komt van Nederlanders die op stap gaan in eigen land.

Buitenlandse toeristen

Nederland trok vorig jaar 8 procent meer toeristen dan in 2014. De bestedingen van buitenlandse toeristen namen daarbij met 13 procent toe. Daarbij worden ook de uitgaven meegeteld die buitenlanders besteden aan hotel- of vliegticketboekingen bij of via Nederlandse bedrijven. Deze reizigers komen lang niet allemaal naar Nederland, het gaat vaak om boekingen voor reizen in en naar andere landen.

Voltijdsbanen

Het aantal mensen dat werkt in de toerismesector liep vorig jaar met 3 procent op naar 529.000. De sector was goed voor bijna 4 procent van het totale aantal voltijdsbanen in Nederland. Ongeveer driekwart van het werk bestaat uit banen in de horeca, luchtvaart, kunst en cultuur en bij reisorganisaties. Daarnaast zorgt toerisme voor werk bij winkels en in het vervoer. Toerisme was in 2015 goed voor 3,8 procent van de omvang van de hele Nederlandse economie. In 2010 bedroeg dit aandeel 3 procent.

Nieuwe attractie

Vanaf vrijdag 19 augustus 2016 hebben we er weer een nieuwe toeristische attractie bij: een reuzenrad op de Scheveningse Pier. Het is ruim 50 meter hoog en telt 36 dichte gondels. Volgens de initiatiefnemers is het in Europa het 1e reuzenrad boven zee. Vanuit de gondels hebben mensen een panoramisch uitzicht over de Noordzee, het strand en de skyline van Den Haag.

(Bron: ANP)

Geef een reactie