Tanken

Tanken in Duits grensgebied niet meer goedkoper

Wie denkt goedkoper uit te zijn om net over de grens met Duitsland te tanken, komt bedrogen uit. Door de lage waterstand van de Rijn wordt er veel minder brandstof aangeleverd. De vraag is groter dan het aanbod en dat drijft de prijs omhoog. 

Lage waterstanden

Door het droge weer van de afgelopen maanden is de waterstand in de Nederlandse wateren laag. Het gevolg is dat binnenschepen minder zwaar beladen over de rivieren mogen varen. Een van de gevolgen is dat er veel minder brandstof aangeleverd wordt. Schepen worden maar voor de helft gevuld dus er is ook minder te verdelen. Hier hebben pomphouders in het grensgebied last van.

Deuren sluiten

De gevolgen van het tekort aan brandstof gaan verder dan het opvoeren van de prijs. Sommige pomphouders moeten zelfs de deuren sluiten, omdat er helemaal geen brandstof wordt aangeleverd. Daar waar wel brandstof te krijgen is, wordt minder getankt, omdat er voor Nederlanders geen voordeel te halen is. De prijs van een liter brandstof is de dorpen langs het grensgebied ligt nu vaak lager dan bij de Oosterburen.

Voorlopig geen verandering

Laura Wellen, pomphouder in het Duitse dorpje Wyler, hoopt dat de prijs snel weer zakt. Ze hebben vaste klanten, maar de mensen die puur voor de lage prijs komen, blijven nu weg. Volgens Stephan Zieger, directeur van de Duitse brancheorganisatie van brandstofhandelaren, verandert er niets aan de prijs als het water niet stijgt. “Er is veel water in de Rijn nodig om weer een normale situatie te krijgen.” Volgens de laatste berichten is tanken bij onze Zuiderburen nog wel lucratief. Dat geldt overigens alleen voor benzine. De prijs van een liter diesel ligt in België weer hoger dan in Nederland.

(Bron: Tubantia/ANWB)

Geef een reactie