Hoe komt u snel van de ingang van de luchthaven naar de gate?

Snel door een luchthaven bij de gate aankomen, zo lukt dat

Tijdens de zomerperiode is het extra druk op de verschillende luchthavens. Dan kunnen er lange rijen bij het inchecken en bij de douane staan. Er zijn een paar voorbereidingen die u kunt treffen, zodat alles wat sneller en soepeler verloopt.

Online inchecken

Bij steeds meer luchtvaartmaatschappijen en luchthavens kunt u vooraf online inchecken. Dit scheelt een lange wachtrij bij de incheckbalie. Zo kunt u thuis al alle gegevens invullen, een eigen stoel uitkiezen (soms tegen betaling) en is de kans op overboeking minder groot. Soms gebeurt het dat een vlucht overboekt is. Door vooraf in te checken, heeft u al een eigen stoel in het vliegtuig.

Wie alleen met handbagage reist, hoeft na het online inchecken alleen nog door de security en langs de douane. De incheckbalie kan overgeslagen worden. Wie wel ruimbagage mee heeft, kan deze vaak bij speciale punten inleveren.

Digitale boardingpass

Nog een voordeel van online inchecken is dat de boardingpass niet meer geprint hoeft te worden. Wanneer u een smartphone heeft, kan uw boardingpass via de telefoon gescand worden. Zo kunt u de papieren niet kwijtraken, de telefoon heeft u vaak wel bij de hand.

Zorg dat uw handbagage in orde is

Waar Schiphol al speciale scanners heeft waardoor u de vloeistoffen niet meer uit uw handbagage hoeft te halen, hebben veel andere luchthavens dit niet. Het is daarom aan te raden om toch nog de vloeistoffen in een doorzichtige zak bij elkaar te houden.

koffer
Lees ook: 14 tips voor het efficiënter inpakken van uw koffer

Verder snel door de security

Kies daarnaast de juiste kleding om te dragen op de reisdag. Schiphol adviseert om in de zomervakantie dunne kleren te dragen. Dan hoeft u ter plekke niet alsnog bepaalde kledingstukken uit te trekken. Heeft u nog wel een jas, blazer of vest met capuchon aan? Trek deze dan in de rij alvast uit. Deze mag u namelijk niet aanhouden als u door de scanner loopt.

Trek lage schoenen aan

Ook uw schoeisel kan verschil maken in de wachtrij. Het is fijn om comfortabel te reizen, maar het is ook praktisch. Het advies is om lage schoenen te dragen. De kans dat ze dan uit moeten om gecontroleerd te worden, is kleiner dan bij laarzen of andere hoge schoenen. Het dragen van slippers en hakken wordt afgeraden. Dat heeft te maken met hoe mobiel u bent, in tijden van een noodsituatie.

Wel of geen riem en hoe zit het met horloges en sieraden?

Een riem in de broek hebben veel mensen nodig. Op luchthavens is het elke keer de vraag of deze om mag blijven of niet. Als een riem een kleine, open gesp heeft mag dat vaak wel. Grote, dichte gespen moeten wel af. Bij twijfel kunt u op voorhand uw riem al afdoen en in de bak leggen. Horloges en sieraden mag u wel blijven dragen.

Een hond (beagle) zit op een koffer die ingepakt is voor vakantie.
Lees ook: De hond mee op vakantie? Check dan goed de regels

Een tijdslot voor de security boeken

Schiphol heeft in 2022 en het voorjaar van 2023 lange wachtrijen gehad. Om dit te voorkomen, kan vanaf april 2023 een tijdslot geboekt worden voor de security. Zo wil de luchthaven voorkomen dat mensen urenlang in de rij staan. Het voorkomt ook dat reizigers veel te vroeg naar het vliegveld komen. De maatregel geldt als 1e voor het Schengengebied, maar vanaf juli 2023 ook voor de rest van de wereld.

Langs de paspoortcontrole

Daarna is het alleen nog langs de Marechaussee en dan kunt u in de vertrekhal wachten tot uw vlucht gaat. Reist u met minderjarige (klein)kinderen? Zorg dan dat u hiervoor de juiste papieren bij u heeft. Bij grenscontroles is er een streng beleid vanwege internationale kinderontvoering. Het is niet verplicht om een formulier bij u te hebben, maar het wordt wel aangeraden. Het kan namelijk gebeuren dat de controleur dit wel wil zien en dan moet u ter plekke nog alles regelen. Meer hierover is te lezen bij MAX vakantieman.

(Bron: MAX vakantieman, Schiphol, euclaim.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    RiaMJ says:

    De tip voor een tijdslot bij de Security roept vragen op. Hoe bereken je tevoren welk tijdslot haalbaar is? Je weet nooit precies hoe druk het is. Waar wel of geen lange rijen staan bij afgifte bagage (bij automaat of bakje??). Dus: tips welkom.