Duur 02:58
Gepubliceerd op 12 september 2016

Schiphol viert 100-jarig bestaan met online museum

Schiphol bestaat vandaag, 19 september 2016, precies 100 jaar. Om dit jubileum te vieren heeft de luchthaven een speciaal online museum geopend, waar u de geschiedenis kunt bekijken.

Vliegweide Schiphol

Het allereerste vliegtuigje landt op vliegweide Schiphol op 19 september 1916, wat dan nog een militair vliegveld is. Van een landingsbaan is nog nauwelijks sprake. Het toestel landt op een modderige weide van boer Knibbe. Het eerste lijndienstdoestel arriveerde er in 1920. Inmiddels is Schiphol met jaarlijks 60 miljoen passagiers uitgegroeid tot een van de belangrijkste luchthavens van Europa.

Online museum

Op schiphol100jaar.nl zijn foto’s en filmpjes te zien die niet eerder op deze manier samen te zien zijn geweest. Het is een verzameling van materiaal uit de archieven van Schiphol en onder meer het Stadsarchief Amsterdam, het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam. In dit online museum kunt u een reis maken door de tijd. Onder andere de eerste lijnvlucht naar New York, de opening van de nieuwe verkeerstoren, de aankomst van The Beatles en de eerste vliegende dieren zijn in het museum te zien.

Iedereen die dat wil kan eigen foto’s, video’s en verhalen aan de website toevoegen. Daarnaast wordt het archief nog aangevuld met nieuwe items uit verschillende musea. In het Amsterdam Museum, dat nauw betrokken is bij het online museum, is verder vanaf 16 september de tentoonstelling 100 jaar Schiphol – Klaar voor vertrek te zien. Hier kunt u onder andere historische stewardessenkostuums en een vliegtuigmotor uit de jaren twintig bewonderen.

Koninklijk

Schiphol mag zich vanaf vandaag ook Koninklijk noemen. De directie van de luchthaven ontving dat predicaat woensdag 14 september 2016 uit handen van Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland. Geen verjaardag zonder feest. Deze dag wordt gevierd met een Koninklijk tintje: Koning Willem-Alexander brengt op deze bijzondere verjaardag een bezoek aan de luchthaven. Hij krijgt een rondleiding en woont een presentatie bij van 2 scholieren die hun visie geven over de toekomst van Schiphol.

Hallo Nederland zendt in de week van 12 t/m 16 september 2016 een reeks van 5 portretten uit over mensen die werken op Schiphol. De reportages zijn bovenaan dit artikel te bekijken.

Wat is uw meest bijzondere herinnering aan Schiphol?

Geef een reactie

Reacties (2)

  wil biesheuvel says:

  Waar kan ik mijn verhaal + foto naar toe sturen?
  Ik meen dat reacties voor 15 augustus opgestuurd konden worden over mijn meest bijzondere herinnering.

   MAX Vandaag says:

   Beste Wil Biesheuvel, op de pagina van het online museum kunt u bij ‘Deel uw verhaal’ uw herinnering delen. Wij zien er geen uiterste datum bij staan.

Bekijk ook

Meer