Op zoek naar uw tante in Amerika?

Op zoek naar uw tante in Amerika?

Een tante in Amerika, een oom die naar Canada is gegaan of een neef in Australië. Bijna iedereen in Nederland heeft wel iemand in de familie die in de afgelopen eeuw is geëmigreerd. Wilt u weten of er in uw familie ook avonturiers en landverhuizers zijn? Dan kunt u dat nagaan bij het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG). 

Landverhuizers

In de serie Vaarwel Nederland zijn landverhuizers naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië en Zuid-Afrika te volgen geweest. Zij maken in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog de sprong in het diepe op zoek naar geluk elders in de wereld. In 1948 denkt 1 op de 3 Nederlanders erover om ons land te verlaten. Ruim een half miljoen Nederlanders stappen ook echt op de boot. Gezinnen, mannen, vrouwen, kinderen en ouderen. Gelukszoekers werden ze genoemd, die hopen op een betere toekomst.

Vaarwel Nederland

De verhalen van al deze landverhuizers kunt u nalezen op de overzichtspagina van het programma Vaarwel Nederland. Hoe gaat het nu met hen? En hoe hebben zij de overgang destijds ervaren? Voor de één was het een verademing, voor de ander een lange weg om zich aan te passen aan de bestaande cultuur. Sommigen zijn succesvol geworden overzees en hebben daar geluk gevonden en weer anderen verlangen nog altijd naar Nederland.

Achterblijvers

In die tijd vertrekken niet alleen 500.000 Nederlanders, er blijven er nog veel meer achter. Want iedereen die vertrekt, laat veel achter. Welk gat hebben de duizenden landverhuizers geslagen in Nederland? En hoe was het eeuwige afscheid voor de mensen die in Nederland achterbleven? Want bijna iedereen iedereen kent wel iemand die de grote oversteek heeft gemaakt.

Centrum voor familiegeschiedenis, CBG

Heeft u nog een tante in Amerika of een neef in Australië? Wilt u weten of er in uw familie ook avonturiers en landverhuizers zijn? Op de website van het CBG staan handige tips (met uitleg) voor hoe u verloren gewaande familieleden kunt zoeken en welke bronnen u daarbij kunt gebruiken. Kijk voor meer informatie op de website van het CBG.

Alle verhalen van Vaarwel Nederland en de reeks Retour Nederland kunt u bekijken op de overzichtspagina.

Geef een reactie