Senioren willen alcoholverbod in het verkeer

Eerder werd al bekend dat senioren graag een glaasje (teveel) drinken en uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO blijkt dat een ruime meerderheid van de senioren daarom een alcoholverbod in het verkeer wil.

Regelmatige drinkers

Het onderzoek van KBO is onder 950 Nederlandse 65-plusser verricht. Acht van de tien senioren drinken met regelmaat en drie van de tien kennen daarnaast mensen in hun omgeving met een drankprobleem. Als het aan een ruime meerderheid van de ondervraagde senioren ligt komt er dan ook een alcoholverbod in het verkeer. Waarbij alle bestuurders – ook die van fietsen en scootmobielen – helemaal niets meer mogen drinken.

Gevaar in het verkeer

Bij de vraag wat senioren het meest irritant vinden aan dronken mensen wordt agressiviteit, met 32 procent, het meest genoemd. Gevolgd door onredelijkheid (19 procent), ongecontroleerd motorisch gedrag (18 procent) en het lawaai dat ze maken (11 procent). Het gevaar dat dronkenmanschap in het verkeer oplevert is voor 81 procent van de senioren reden om voorstander te zijn van een totaal alcoholverbod.

Gezelligheid

Drinken doen senioren vooral voor de gezelligheid. Ze drinken het liefst samen met anderen. Ruim zeven van de tien partners van drinkende senioren drinken zelf ook. Bij één op de vijf senioren speelt het wel of niet drinken zelfs een rol bij hun keuze van hun vrienden en relaties. Niet-drinkers willen dan bijvoorbeeld geen vrienden die veel alcohol drinken.

Vindt u dat beperkt alcoholgebruik in het verkeer moet kunnen of heeft u ook liever een compleet verbod?

(Bron: CBS)

Geef een antwoord