Steeds minder auto’s met kapotte lampen

Slechts 2 procent van de auto’s in Nederland rijdt nog met defecte verlichting, zo blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van brancheorganisatie BOVAG. Tien jaar geleden was dat nog ruim 15 procent. 

Defecte verlichting

In aanloop naar de wintertijd heeft BOVAG in september en oktober in de avonduren op verschillende locaties binnen de bebouwde kom en langs de snelweg tellingen gedaan. Daarbij is de verlichting van 4.371 passerende auto’s aan de voorzijde onder de loep genomen en van 5.754 voertuigen aan de achterzijde. In totaal gaat het om 10.125 auto’s. Van de voertuigen bleek 1,8 procent een defecte koplamp te hebben en 0,6 procent kapotte achterverlichting. In het najaar van 2006 werd een soortgelijk onderzoek gehouden. Toen bleek dat 15,4 procent van de auto’s een of meerdere kapotte lampen had.

Ergernissen

Naast het auto-onderzoek is er ook een online enquête gehouden. Bijna een derde (32 procent) van de mensen die afgelopen jaar defecte autoverlichting had, geeft aan dit zelf te hebben vervangen. 41 procent is daarvoor naar het autobedrijf gegaan en 65 procent heeft de defecte verlichting direct of in elk geval dezelfde dag nog (laten) vervangen. 32 procent zegt in het donker gewoon nog met de auto te rijden. Opvallend is ook dat bijna de helft (48 procent) van de respondenten niet weet dat de maximale boete voor defecte verlichting 140 euro bedraagt. 11 procent weet überhaupt niet dat er een boete staat op rijden met defecte lampen. Voor zes op de tien automobilisten is (verblinding door) groot licht bij tegenliggers de grootste ergernis en 56 procent ergert zich het meest aan verkeerd afgestelde koplampen.

Steeds minder kapotte lampen

Volgens BOVAG zijn er vooral veel minder kapotte lampen door de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren: “Vrijwel elke nieuwe auto kan tegenwoordig worden geleverd met hoogwaardige xenon- of LED-verlichting. Deze lampen hebben niet alleen een hoge lichtopbrengst, maar zijn tevens duurzamer en gaan dus minder snel stuk”, aldus BOVAG.

(Bron: ANP, BOVAG)

Geef een reactie

Reactie

    Niedmax says:

    Ik let zelf heel goed bij auto op goede verlichting maar kom zeer regelmatig oneffenheden tegen. Ik knipper dan met mijn lichten als waarschuwing. Een rondje om de auto is niet verkeerd vooral in de donkere periode. Ik zou het toejuichen als we de hele dag de verlichting voeren voor je eigen veiligheid en dat van je tegenligger. Je bent duidelijk zichtbaar. Wat is er tegen om er een gewoonte van te maken de lichten te voeren. Zal zeker schelen en minder ongelukken veroorzaken.