Duur 03:03
Gepubliceerd op 10 februari 2016

Alcohol: nu even niet

Vroeger was een glaasje alcohol een uitzondering. In de jaren 60 dronken we in Nederland gemiddeld een half glaasje alcohol per dag. Het was iets wat gebeurde bij speciale gelegenheden. Tegenwoordig is dat ruim 2 glazen per dag. Dit is deels ingegeven door de toegenomen welvaart, maar alcohol is ook steeds ‘gewoner’ geworden. Daarom roept de Unie KBO op 40 dagen lang geen druppel alcohol te drinken.

Babyboomers

De 50-plussers van nu, de babyboomers, zijn opgegroeid in een maatschappij waarin alcoholgebruik volledig geaccepteerd is. Meer dan 80% van de Nederlanders drinkt alcohol. Alcohol drink is niet alleen meer voorbehouden aan speciale gelegenheden. Nederland kent naar schatting 150.000 probleemdrinkers van 55 jaar en ouder. Zeker voor gepensioneerden waarbij het vangnet van een werkritme vervalt, het contact met collega’s wegvalt en een zinvolle dagbesteding niet vanzelfsprekend is, gaan gezelligheidsdrinker soms ongemerkt over in probleemdrinkers.

Gevolgen alcohol gebruik

Alcohol geeft sneller schade dan men denkt. Delen van het lichaam gaan minder goed werken. Zoals de hersenen, zenuwbanen, lever, slokdarm, maag en darmen, de alvleesklier en het hart. Alcohol kan vermoeidheid veroorzaken en slecht slapen. Angst en somberheid, vergeetachtigheid en slechte concentratie zijn ook gevolgen van overmatig alcohol gebruik. Ook oprispingen, brandend maagzuur, diarree, aankomen of juist afvallen zijn uitwerkingen van te veel alcohol. Mannen kunnen last krijgen van verminderde vruchtbaarheid. Er is ook meer kans op bijvoorbeeld borstkanker of kanker in de mond en keel.

Hoeveel is toegestaan?

De hoeveelheid alcohol die goed is hangt af van de leeftijd en het gewicht en of u man of vrouw bent. Het advies is om geen alcohol te drinken onder de 18 jaar, bij zwangerschap of borstvoeding. Voor vrouwen is het advies van de Gezondheidsraad niet meer dan 1 glas alcohol per dag. Voor mannen is dat niet meer dan 2 glazen per dag, maar ook voor hen gaat de voorkeur uit naar maximaal 1 glas. Ouderen verwerken alcohol minder goed en daarom is het advies is niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken. Drink ten minste 2 dagen in de week géén alcohol. Zo voorkomt u dat het drinken van alcohol een gewoonte wordt.

Stoppen met drinken

Als het lichaam gewend is aan een dagelijkse hoeveelheid alcohol, dan kunnen er tijdelijke klachten ontstaan als u stopt met drinken. Dit zijn ontwenningsverschijnselen. Klachten die kunnen voorkomen zijn: humeurig, rusteloos of angstig. Ook hoofdpijn en slecht slapen, hyperventileren, trillen, zweten, hartkloppingen, tintelingen en duizelingen kunnen voorkomen. De eetlust en de stoelgang kunnen veranderen. Ontwenningsverschijnselen zijn vervelend, maar kunnen geen kwaad voor de gezondheid. Ze gaan binnen enkele weken vanzelf over. Afleiding en ontspanning, bewegen en sporten helpen in deze periode.

Voordelen van stoppen

Stoppen met het drinken van alcohol heeft veel voordelen. U heeft meer energie en voelt zich fitter. Het heeft over het algemeen een positief effect op het gewicht. U kunt altijd in de auto stappen. U valt makkelijker in slaap en slaapt beter. De concentratie verbetert sterk en de bloeddruk daalt. Het geeft een gevoel van vrijheid, want u bent niet meer afhankelijk van alcohol!

40 dagen geen druppel

Ouderenorganisatie Unie KBO vraagt met de campagne 40 dagen geen druppel (van 10 februari tot 27 m aart 2016) aandacht voor het alcoholgebruik onder ouderen. Volgens Manon Vanderkaa, directeur van Unie KBO, is het mijden van alcohol de beste test om na te gaan of u in de gevarenzone zit. Unie KBO wil hiermee bewustzijn creëren rondom alcoholgebruik. Daarnaast is het ook goed voor uw portemonnee en lichaam. Durft u de uitdaging aan?

Chat met dokter Ted

Op woensdag 10 februari 2016 kunt u van 17.10 uur tot 18.20 uur hieronder chatten met huisarts Ted van Essen over alcoholgebruik. Andere vragen worden niet beantwoord. Na 18.20 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer door de dokter beantwoord.

Dit betreft geen persoonlijk consult! De huisarts moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u in deze chatsessie graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX. U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (8)

  Karo says:

  Beste dokter Ted, ik ben sinds 4 weken helemaal gestopt met drinken, ik dronk al geruime tijd meer dan een fles wijn per dag. Ik heb niet meer de problemen die ik in het begin had om het te laten staan, maar merk nog helemaal geen gunstige effecten, slaap nog slechter dan eerst, ben niet fit – sterker nog – heb nu erger dan ooit de griep. Ook val ik niet af. Hoeblang denkt u dat het duurt dat ik echt profijt krijg?

   DokterTed says:

   Ik zou zeker nog even door gaan. Een fles per dag was ook wel erg veel, dus daarom ka het wat langer duren voor het lijf ontwend is. De verschijnselen van de griep zijn ook vervelend, dus misschien is het nu nog niet het goede moment om te beoordelen.
   Ted van Essen, huisarts

  sietsdons says:

  Beste dokter Ted,
  wij drinken met grote regelmaat maar niet omdat wij t nodig hebben maar omdat wij t lekker vinden.
  Stoppen is voor ons geen enkel probleem want dat hebben wij een paar jaar geleden ook gedaan en totaal geen afkickverschijnselen.

   DokterTed says:

   Fijn dat u er geen last van lijkt te hebben, maar je merkt pas na een tijdje onthouding hoe je je echt voelt zonder alcohol. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt het echt zinvol te zijn.
   Ted van Essen, huisarts

  aro says:

  Geachte Dr. van Essen,

  Ik heb juist een slaap probleem als ik niet drink en dat is, dat het net lijkt dat ik helemaal wegzak bij het inslapen en een verlamd gevoel in mijn linker borst helft optreed, het heeft veel weg van een hartritme stoornis hierdoor raak ik dan behoorlijk van in paniek en durf dan niet meer te gaan slapen.

  Juist bij het iedere avond drinken van een aantal glazen alcohol, slaap ik vrijwel binnen een mum van tijd in en merk dan niets van dat verlammende gevoel en het wegzakken in mjjn slaap.

  Maar ik merk ook dat mijn spijsvertering van slag is de laatste maanden, ik heb irritaties in mijn onderbuik, is het raadzaam om hiervoor naar de huisarts te gaan ?

   DokterTed says:

   Die buikverschijnselen kunnen van het regelmatige alcoholgebruik komen. Slaapproblemen zijn heel vervelend, maar oplosbaar. U verdrijft uw angst met alcohol, maar er zijn betere methoden om slaapproblemen aan te pakken.
   Ted van Essen, huisarts

  Inger Bosch says:

  Beste dokter Ted,

  Ik drink zo nu en dan een glaasje alcohol. Mijn man (68) zit toch wel rond de 20 glazen per week. Hij drinkt elke dag een paar glazen (bier en wijn). Omdat hij totaal geen verschijnselen heeft die in het programma zijn genoemd, vindt hij dat hij niet mee hoeft te doen met 40 dagen zonder alcohol. Ik heb hem uitgedaagd om 1 week mee te doen. Zonder succes. Ik maak mij, eerlijk gezegd, wel wat zorgen.

  Mvg, Inger Bosch

   DokterTed says:

   20 glazen per week heet probleemdrinken. Een maand niet drinken kan leiden tot een gezonder gebruik van alcohol daarna. Als hij niet kan stoppen is wellicht meer hulp nodig?
   Ted van Essen, huisarts

Bekijk ook

Meer