verkeersregels

Kennis over verkeersregels niet goed genoeg

Voor wie geldt de puntentelling op het rijbewijs? Voor iedereen! Maar weinig mensen geven het juiste antwoord op deze vraag. Gemiddeld scoren we namelijk een magere 6,1 voor onze verkeerskennis. Meer dan een derde van Nederland haalt een onvoldoende, blijkt uit een landelijke Verkeerskennistest.

Noord-Holland als laatste

Noord-Holland scoort met een gemiddelde van 5,9 het laagste cijfer, gevolgd door Zeeland en Friesland (beide 6,0). Inwoners van Flevoland scoren met een gemiddelde van 6,4 het hoogst op de Verkeerskennistest. Groningers (6,34) en Brabanders (6,28) volgen de provincie op de voet.

Mannen weten het beter

Wat mannen al veel langer beweren, lijkt nu officieel vastgesteld: mannen hebben meer verkeerskennis dan vrouwen. In cijfers: een 6,3 voor de mannen en een 5,9 voor vrouwen. Dat geldt voor kennis van voorrangsregels, nieuwe regels, borden én het voertuig.

Jongeren scoren hoger

Hoe langer in het bezit van het rijbewijs, hoe minder verkeerskennis. Personen die ouder zijn dan 40 jaar scoren over het algemeen lager dan personen jonger dan 40 jaar, vooral op verkeersborden en nieuwe verkeersregels.

Jongeren tussen de 18 en 25 jaar hebben de meeste kennis hebben van voorrangsregels. Babyboomers hebben dan weer de minste voertuigkennis van alle leeftijdsgroepen.

Meer kilometers, meer kennis

Wie jaarlijks meer kilometers maakt, heeft ook meer verkeerskennis. Automobilisten die minder dan 7.500 km per jaar rijden, scoren gemiddeld een 5,9 op de test. Mensen die jaarlijks meer dan 50.000 km rijden, hebben een gemiddelde score van 6,7.

Hoger opgeleiden hebben daarnaast nog wel wat in te halen wat betreft voertuigkennis. Vergeleken met de rest van Nederland, hebben ze weinig verstand van de auto zelf.

Doe de test!

Bent u benieuwd of u de verkeersregels nog goed genoeg kent? Doe dan de test!

(Bron: ANP)

Geef een reactie