Duur 01:20
Gepubliceerd op 4 juli 2016

Welke gevolgen heeft Brexit op reizen naar Groot-Brittannië?

Nederlanders bezoeken het Verenigd Koninkrijk graag voor een stedentrip naar Londen of om een rondreis te maken door Wales of Schotland. Zijn deze reisjes nog wel aantrekkelijk nu Groot-Brittannië uit de EU stapt?

Koers van de pond

Op 23 juni 2016 kiest een meerderheid van 51,9 procent tijdens het door het Britse parlement georganiseerde referendum voor het uittreden uit de EU. Brexit is een feit. Dat de Britten de uitslag in hun portemonnee gaan voelen is volgens economen wel duidelijk, maar wat betekent het voor Nederlandse vakantiegangers? Op vrijdag 24 juni beleeft de pond de grootste tussentijdse val ten opzichte van de dollar in de geschiedenis. De pond zakt rond 05.05 uur tot onder de 1,35 dollar, de laagste waarde sinds 1985. Even daarvoor is dat nog 1,50 dollar.

Euro vs pond

Als we naar de euro kijken, dan is het gevolg van de Brexit op de pond ook goed te zien. Op 1 juni krijgt u voor 1 euro 0,7761 pond. Op 1 juli is dat 0,8374. De actuele stand kunt u bijvoorbeeld berekenen op wisselkoers.nl Op de korte termijn wordt uw bezoek aan het Verenigd Koninkrijk dus een stuk goedkoper. Vliegtickets, drankjes en boodschappen vallen voor ons gunstig uit, nu de pond gekelderd is. Op de lange termijn zou het kunnen dat bijvoorbeeld de tickets van Britse luchtvaartmaatschappijen juist duurder worden. Door Europese regelgeving kunnen prijzen nu nog laag worden gehouden, maar dat verandert als de exit eenmaal een feit is.

Gevolgen langere termijn

De Nederlandse en de Britse economie zijn door handel sterk met elkaar vervlochten. Bijna 4 procent van het Nederlands bruto binnenlands product (bbp) en ongeveer 300.000 banen zijn te danken aan Groot-Brittannië. Als het door de Brexit slechter gaat met de Britten zelf, dan merkt Nederland dat op termijn ook.

En het reizen zelf?

Voorlopig verandert er nog niets. Groot-Brittannië moet eerst officieel doorgeven dat ze uit de EU gaan en dan duurt het nog 2 jaar voor alles rond is. Reizen met het vliegtuig blijft dus voorlopig hetzelfde, want Groot-Brittannië is nu al geen onderdeel van de Schengenlanden en er is nu ook al grenscontrole.

Aantrekkelijk

Het is dus zeker de komende 2 jaar nog aantrekkelijk om naar Groot-Brittannië af te reizen. De pond staat laag en nu zijn er nog alle voordelen van het EU lidmaatschap. Wat de Brexit op de langere termijn voor gevolgen heeft is afwachten.

Gaat u de komende 2 jaar gebruik maken van de aantrekkelijke koers van de pond?

Dit onderwerp is behandeld in Groeten van MAX op 4 juli 2016.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Annelies de Jongh-Graafmans says:

    Geachte lezer,
    Ik ga begin oktober op vakantie naar Londen en Cardiff, met de boot. Nu is mijn vraag, moet ik een paspoort hebben of is id kaart ook genoeg?

    Met vriendelijke groet,
    Annelies de Jongh

      MAX Vandaag says:

      Beste Annelies de Jongh-Graafmans, wij hebben het voor u opgezocht op http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_nl.htm en een geldige identiteitskaart is ook genoeg. Fijne vakantie!

Bekijk ook

Meer