roamingkosten

Digitip: wat betekent het afschaffen van de roamingkosten?

Wie in een ander land zijn smartphone gebruikt, doet dat via het netwerk van een buitenlandse aanbieder. Dat zogeheten roamen viel tot nu toe vrijwel altijd buiten de maandelijkse bundel om te bellen, sms’en en internetten. Wie dit over de grens deed, moest ofwel extra betalen of een buitenlandbundel afsluiten. Deze extra roamingkosten vervallen vanaf 15 juni 2017.

Wat houdt het in?

De extra kosten voor roaming zijn vanaf 15 juni 2017 afgeschaft binnen de EU. Dat betekent dat bellen, sms’en en internetten in een ander EU-land net zo veel kost als thuis. Als u binnen uw bundel blijft, zitten de kosten in uw abonnement. En wie over zijn bundel gaat, moet bijbetalen. Maar wel volgens de tarieven die binnen Nederland gelden. En niet het dure buitenlandse tarief dat tot nu toe gold. De regels gelden voor mensen met een abonnement, maar ook voor prepaidbundels.

Waar gelden de regels?

De nieuwe regels gelden in alle 28 landen van de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland), Zweden. Ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein sluiten zich aan. In die 3 landen gaan de nieuwe regels later in. Zwitserland, Turkije, Vaticaanstad, Monaco en Andorra vallen niet standaard onder de nieuwe regels. Vraag bij uw provider na of deze landen wellicht toch zijn geaccepteerd.

Wat valt er niet onder?

De nieuwe regels gelden niet voor mobiel bellen en sms’en van Nederland naar het buitenland. Ook bellen, sms’en en internetten in landen buiten de EU vallen er niet onder. De providers bepalen zelf hoeveel dat kost. Cruiseschepen, veerboten en vliegtuigen vallen ook niet onder de regels.

Zijn er uitzonderingen op de nieuwe regels?

Providers mogen een zogeheten fair use policy (beleid rondom eerlijk gebruik) inzetten. Dat betekent dat eerlijk en normaal gebruik van bijvoorbeeld internet over de grens is toegestaan. Wie vaker internet over de grens gebruikt dan thuis, moet mogelijk een toeslag betalen. Wat ook niet mag, is in een goedkoop buitenland een simkaart kopen en daarmee langdurig in Nederland bellen en internetten om kosten te besparen. Misbruik wordt gestraft.

Mag ik onbeperkt internetten over de grens?

Nee, de providers zijn verplicht u een redelijke hoeveelheid GB’s te verstrekken, in lijn met de kosten van uw abonnement of prepaidkaart. Maar onbeperkt ‘gratis’ online zijn, zit er niet in. Vraag bij uw provider na hoeveel GB’s u kunt gebruiken over de grens. Als uw abonnement omgerekend goedkoper is dan 3,85 euro per GB per maand, mag de provider een maximum instellen voor internet over de grens. Het bedrijf moet u daarover informeren. Soortgelijke regels gelden voor een prepaidkaart: vraag ernaar bij uw provider.

Hoeveel data gebruik ik eigenlijk?

Op de telefoon is te zien hoeveel data u recent hebt verbruikt. Het is handig dit aan het begin van uw tijd in het buitenland op 0 te zetten, dan kunt u in de gaten houden hoeveel dataverbruik u heeft.

Bij Android-telefoons zitten de opties om dataverbruik in te zien bij Instellingen > Gegevensgebruik > Mobiele-datagebruik. iPhones hebben deze optie zitten bij Instellingen > Mobiel netwerk. Er staan gegevens over het dataverbruik van alle apps. Om dit op 0 te zetten, tikt u op Stel gegevens opnieuw in.

Gaat mijn internetbundel sneller op in het buitenland?

Dat hangt af van uw internetgedrag. Binnen Nederland bent u vaak met wifi verbonden en wordt de bundel niet aangesproken. Over de grens is wifi minder vaak beschikbaar en zult u eerder via het mobiele netwerk online zijn. Vergeleken met thuis zal de bundel in de meeste gevallen sneller slinken. Gaat u over het maximum heen, dan moet u bijbetalen. Uw provider kan u vertellen hoeveel u moet bijbetalen.

Advies

Het is raadzaam uw dataverbruik in de gaten te houden. Veel apps gebruiken op de achtergrond de internetverbinding voor van alles. Dat ‘onzichtbare’ gebruik kan uw bundel over de grens erg snel laten krimpen. SeniorWeb adviseert de optie voor roaming uit te zetten op uw telefoon en deze alleen in te schakelen op momenten dat u actief het internet wilt gebruiken. Na het gebruik zet u de optie weer uit. Hierdoor houdt u het dataverbruik overzichtelijk.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn. 

Geef een antwoord