zakkenrollers

Zakkenrollers op de loer (tijdens vakantie): zo maakt u het ze moeilijk

Zakkenrollers overspoelen de Nederlandse straten en evenementen. En ook tijdens vakantie moet u ervoor op uw hoede zijn. We hebben uitgezocht hoe u zakkenrollers herkent en hoe u het ze moeilijk maakt.

Zo herkent u zakkenrollers

Zakkenrollers zijn vaak aan hun gedrag te herkennen. Zeker voor geoefende ogen, van bijvoorbeeld agenten, maar u kunt zelf ook op bepaalde zaken letten. Ze gedragen zich over het algemeen minder ontspannen dan andere mensen. Ze zijn geconcentreerd en verkennen hun omgeving goed. Hebben ze een beoogd slachtoffer ontdekt, dan kijken ze extra om zich heen. Ook hangen ze soms een jas of krant over hun arm, om hun acties af te schermen. Vrouwelijke zakkenrollers dragen weleens een shawl, zodat ze hun arm eronder kunnen houden en onopvallend tassen open ritsen.

Zakkenrollers spreken hun slachtoffer vaak aan of proberen bijvoorbeeld een hand te geven, een goocheltruc te laten zien of tegen ze aan te botsen. Ook komt het voor dat er ‘per ongeluk’ op het slachtoffer gemorst wordt of er nepvogelpoep op iemands rug gespoten wordt. Een andere zakkenroller wil dan zogenaamd helpen met schoonmaken, maar pikt ondertussen de bagage waar niet meer op gelet wordt. Of haalt een portemonnee of andere waardevolle spullen uit een jaszak of tas. En let op: ze zijn soms keurig gekleed, het zijn zeker niet altijd louche figuren.

Vraagt iemand u geld te wisselen, ga hier dan niet zomaar op in om iemand uit de brand te helpen. Er kunnen briefjes verdwijnen of gewisseld worden met nepgeld.

Beroofd in het buitenland
Lees ook: In deze steden is de kans beroofd te worden het grootst: ‘Let op je zelf, je spullen en elkaar’

Zo maakt u het zakkenrollers moeilijk

Gaat u ergens met uw bagage zitten, houd die dan zoveel mogelijk op uw schoot of tussen uw benen. Plaats uw bagage in de trein bijvoorbeeld niet in het rek boven u of zorg dat er geen waardevolle dingen in zitten. Zo voorkomt u dat ze die in het voorbijgaan makkelijk weg kunnen grissen.

Doe uw portemonnee en andere kostbare bezittingen niet in het voorste vakje van uw (rug)tas. In een tasje onder uw kleding kunt u uw kostbaarheden eventueel zo dicht mogelijk bij u dragen. Gebruikt u liever een handtas, houd die dan voor u en niet naast of achter u. Zorg dat u hem goed sluit. Een open tas nodigt uit tot gluren en maakt het zakkenrollers makkelijker om uw bezittingen te grijpen.

Laat u niet afleiden. Zakkenrollers werken vaak samen en terwijl iemand u aan de praat houdt, kan een ander u van uw spullen beroven. Spreekt iemand u aan, let dan extra goed op uw spullen en houd de omgeving in de gaten. Door goed oogcontact te houden realiseert een zakkenroller zich dat u alert bent en slaat die minder snel toe. Gaat u even kijken bij een straatoptreden? Ook dan kunnen zakkenrollers er gebruik van maken dat u bent afgeleid, dus blijf tijdens het kijken goed opletten.

Hang in een restaurant of bar niet uw jas of tas over uw stoel heen of zorg dat er niets waardevols in zit. Laat ook niet uw mobiel op tafel rondslingeren.

Bent u alleen en vraagt iemand u een foto te nemen? Wees dan erg alert en hang uw (rug)tas zo mogelijk even voor u.

Wees zowel tijdens als na het pinnen van geld alert en berg uw geld goed op. Zakkenroller houden pinautomaten weleens in de gaten en letten tevens op waar u het gepinde geld opbergt. Houd de hoeveelheid contant geld ook liefst zo klein mogelijk.

Tenslotte, houd mensen zo mogelijk op afstand. Als ze zich niet op ‘grijpafstand’ bevinden, kunnen ze ook niets rollen.

Meer tips vindt u in een eerder artikel.

(Bron: archief, Nu.nl, RTL Nieuws, NPO Radio 1, Zoover. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie