Op vakantie? Maak het huis schoon

Op vakantie? Zo laat u uw huis schoon achter

Voor u op vakantie gaat moet er het nodige gedaan worden. Kleding wassen, koffer inpakken, alle reisbescheiden op orde maken en de achterblijvers op de hoogte stellen. Het huis schoonmaken staat dan misschien niet bovenaan de lijst. Toch is het goed om het huis schoon en opgeruimd achter te laten. Dat voorkomt nare luchtjes in de woning en het is prettiger thuiskomen in een opgeruimd huis. 

Hoe lang gaat u op vakantie?

Wat u allemaal schoon kunt maken of opruimen, hangt natuurlijk af van hoe lang u weggaat. Gaat u  maar een paar dagen, dan is een nalooprondje al voldoende. Maar gaat u 1, 2 of 3 weken weg, dan is het zinvol om grondiger te werk te gaan. Het lijkt overbodig omdat u er niet bent, maar niets zo prettig als thuiskomen in een opgeruimd huis. Dat geeft een welkom gevoel.

Schoonmaken
Lees ook: Schoonmaken? Vergeet deze plekken niet

Maak de koelkast leeg

Kijk in de koelkast wat u nog op voorraad heeft en maak zoveel mogelijk op. Zeker de bederfelijke etenswaar. Koop zo min mogelijk bij in de dagen voor u vertrekt, dat voorkomt verspilling en onnodig weggooien van levensmiddelen. Heeft u nog iets over? Geef het aan de buren. Kijk op op potjes en pakjes die al langer in de koelkast liggen hoe lang ze nog houdbaar zijn en geef weg als de houdbaarheidsdatum in de vakantie verloopt. Is de koelkast leeg? Maak hem dan schoon. Dan zijn alle oude etensresten ook meteen weggepoetst.

Loop niet alleen levensmiddelen in de koelkast, maar ook die daarbuiten staan even na. Bijvoorbeeld een open pak crackers, beschuit, of koekjes. Maak ze op of geef ze weg. Gaat u met de caravan of camper op vakantie, dan kunt dit natuurlijk meenemen.

Vergeet de prullenbakken niet

Ruim losse rommel op en gooi weg wat weg kan. Vergeet vooral niet alle prullenbakken te legen, want dit zijn broeinesten voor ongedierte en ze kunnen behoorlijk gaan stinken na een paar weken. Haal de stofzuiger nog een keer van boven naar beneden door het huis en dweil de vloer.

schoonmaken
Lees ook: Snel uw huis schoonmaken doet u zo

Schone kleding en een fris bed

Werk de was zoveel mogelijk weg en leg of hang de kleding in de kast. Haal ook het bed af voor u vertrekt. Dan kunnen het dekbed, het matras en de kussens luchten. Bij thuiskomst maakt u het bed op en dan ligt u weer in een schoon en fris bed. Hang de laatst gebruikte handdoeken uit zodat ze kunnen drogen. Vochtige was kan behoorlijk stinken.

Olie in het afvoerputje

Om te voorkomen dat afvoerputjes gaan stinken, kunt u er een eetlepel slaolie in gieten. Doe dit als u de wastafel of de gootsteen in de keuken niet meer gebruikt. De olie blijft op het water liggen en voorkomt dat het opdroogt en er een rioollucht ontstaat. Laat bij terugkomst het water even stromen. Dan spoelt de olie weg en spoelt u de leidingen door. Dan kan een legionellabesmetting voorkomen.

(Bron: de loodgieter, archief)

Geef een reactie