Ook Giethoorn en Volendam zuchten onder toerisme

Amsterdam neemt inmiddels uitgebreid maatregelen tegen de fors toegenomen drukte in de binnenstad, maar er zijn meer populaire plaatsen in Nederland die onder het toegenomen toerisme zuchten. NU.nl zocht uit hoe het in plaatsen zoals Giethoorn, Utrecht en Volendam gesteld is.

Giethoorn

In 2015 werden er 7 miljoen toeristische overnachtingen geboekt in Amsterdam. Voor veel van de bewoners van de hoofdstad is dat veel te gortig. Maar ook in andere plaatsen, zoals Giethoorn, is het duidelijk te merken dat de internationale belangstelling is toegenomen. Er komen jaarlijks bijvoorbeeld alleen al tussen de 100.000 en 150.000 bezoekers uit China. In Sjanghai is een deel van Giethoorn zelfs op ware grootte nagebouwd.

Spreiden

Jacques Wagteveld, wethouder Recreactie en toerisme van Steenwijkerland, de gemeente waaronder Giethoorn valt: “het wordt drukker bij ons. Naar verhouding is de drukte in Giethoorn vergelijkbaar met Amsterdam.” Ook in Giethoorn moet er dus iets gebeuren en een maatregel om de drukte daar te ondervangen is door toeristen meer over de regio te verspreiden. “Rond het dorp ligt het natuurpark De Wieden. We proberen toeristen over dit gebied te spreiden, zodat ze ook naburige dorpen bezoeken en daar overnachten”, zegt Wagteveld.

Volendam

Ook Volendam kampt met grote drukte. Het vissersdorp ontvangt samen met buurgemeente Edam 1,4 miljoen bezoekers per jaar. De verwachting is dat dit aantal alleen maar blijft groeien. Afgelopen zomer klaagden Volendammers over overlast door Chinese toeristen die tuinen in liepen. Om het toerisme aan te kunnen, werkt Edam-Volendam onder meer aan betere bewegwijzering en een andere marketingpromotiestrategie, laat toerismewethouder Hans Schütt aan nu.nl weten. Concrete remmende maatregelen zijn volgens de gemeente vooralsnog niet nodig.

Utrecht

Vergeleken met Amsterdam is het nog betrekkelijk rustig in Utrecht. De Domstad ontvangt jaarlijks ongeveer 3 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. Wel werd de stad recent getipt door onder meer CNN en The New York Times, wat voor meer bezoekers kan zorgen. Een woordvoerder laat weten dat er in Utrecht goed gekeken wordt naar de groei van het aantal bezoekers: “doordat het toerisme in Amsterdam nu zo’n probleem is zijn we er in Utrecht bewust en strategisch mee bezig om problemen te voorkomen. Dit doen we ruim voordat er een teveel aan toeristen zou kunnen ontstaan.”

(Bron: nu.nl)

Geef een reactie