open monumentendag

Open Monumentendag 2021: dit is er te zien en doen

In het weekend van 11 en 12 september 2021 is het tijd voor Open Monumentendag. U kunt dan bij talloze monumenten een kijkje achter de voordeur nemen. Wij lichten een aantal locaties uit.

Wat is er te doen?

Na een door de coronacrisis aangepaste editie in 2020 zijn in 2021 veel monumenten weer toegankelijk voor publiek. Op de site van Open Monumentendag kunt u per provincie kijken wat er te beleven valt. In Utrecht kunt u in de provinciehoofdstad bijvoorbeeld een kijkje nemen in het oude postkantoor op het Neude. Inmiddels is er een bibliotheek gevestigd in dit monumentale pand in Amsterdamse Schoolstijl. Het voormalig postkantoor is alleen op zaterdag 11 september open voor het grote publiek.

postkantoor

Het oude postkantoor op het Neude

Oudste politiebureautje

In Amsterdam kunt u het kleinste politiebureautje van Nederland bezoeken. Aan de dorpsplein 1 in stadsdeel Sloten vindt u dit kleine pandje, dat tot 2015 nog echt wordt gebruikt door de politie. Ooit was dit deel van Amsterdam een klein dorp met maar liefst 7 cafés. Naar verluidt worden de cellen van dit kleine gebouw destijds vaker bevolkt door beschonken dorpsbewoners dan door echte misdadigers.

Kloostertuinen van Sittard

Tijdens Open Monumentendag kunt u ook veel natuurlijke monumenten bezoeken. Zo kunt u in Sittard een wandeling maken door 24 kloostertuinen die in- en rondom het oude centrum te vinden zijn. Samen vertellen zij over de rijke geschiedenis van deze stad. Het precieze programma en locaties vindt u op de website van Open Monumentendag.

sittard

De tuinen van Sittard

Synagoge van Groningen

Helemaal in het noorden van het land, in de stad Groningen, opent de synagoge haar deuren voor publiek. Dit prachtige architectonische gebouw uit 1906 herbergt een permanente tentoonstelling over de Joodse gemeenschap in Groningen. Op zaterdag de 11e is het gebedsgebouw niet open en reserveren is verplicht, dus controleer eerst de beschikbaarheid voordat u op pad gaat.

groningen

Aardewerkfabriek in Delft

Tijdens Open Monumentendag kunt u ook een kijkje nemen in de fabriek waar het prestigieuze Delfts aardwerk vandaan komt. De fabriek, die bekend is onder de naam De Koninklijke Porceleyne Fles, is een monument mét binnentuin en beide dagen gratis toegankelijk voor publiek. Meer weten? Delft heeft een eigen Open Monumenten-website waarop u ook informatie over deze bijzondere plek vindt.

delft

Op de site van Open Monumentendag vindt u nog heel veel meer locaties die u kunt bezoeken. U vindt hier ook praktische informatie over de monumenten, zoals of u moet reserveren, of ze op beide dagen open zijn en wat de openingstijden zijn.

(Bron: Open Monumentendag,  Open Monumentendag Delft)

Geef een reactie