toeristen

Nederland in trek bij toeristen

De economie trekt aan en dat is wereldwijd goed te merken aan het toerisme. Zo heeft Nederland in de eerste 8 maanden van 2017 12,4 toeristen verwelkomt: 13 procent meer dan in dezelfde periode in 2016. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grootste trekpleisters

Nederland is met name populair onder mensen uit Aziatische landen. Ruim 900.000 van de 12, 4 miljoen toeristen komen hier vandaan. Tijdens hun reis bezoeken zij voornamelijk de bekende toeristische trekpleister zoals het centrum van Amsterdam, de Keukenhof in Lisse en de Zeeuwse kust, maar dit zijn niet de enige plekken die in trek zijn. In een ander onderzoek van het CBS staat te lezen dat voornamelijk de provincies Limburg, Overijssel en Noord-Holland steeds meer internationale bezoekers mogen verwelkomen. Dit komt door de populariteit van de Nederlandse bos- en heidegebieden en de kuststrook.

Minder toerisme in Groningen en Utrecht

Doordat Nederland zo vaak bezocht wordt, groeit de toeristische sector momenteel harder dan de landelijke economie. Helaas zijn er ook nog steeds gebieden in ons land die toeristen nog niet zo goed weten te vinden. Met name de provincie Groningen hoeft niet te rekenen op busladingen vol met buitenlandse gasten. Hier is het toerisme juist met iets meer dan 27 procent afgenomen in 2016. Ook Utrecht lijkt minder in trek; deze stad heeft in 2016 40.000 minder gasten ontvangen dan in 2015.

Maatregelen tegen massatoerisme

Hoewel meer toerisme meer inkomsten en werkgelegenheid betekent, veroorzaakt het ook overlast. Op dit moment is er in de Amsterdam een bouwstop voor hotels van kracht, dat inhoudt dat er alleen buiten de centrumring nog hotels bijgebouwd mogen worden. Ook de bierfiets (een fiets waarop toeristen al fietsend alcoholhoudende dranken kunnen drinken) wordt sinds kort verbannen uit de binnenstad. Deze voertuigen zorgen onder andere voor ernstige verkeersopstoppingen.

(Bron: CBS, NOS, ANP)

Geef een reactie