amsterdam

De drukte wordt Amsterdam teveel

Niet alleen tijdens het vakantieseizoen is het druk in de Amsterdamse binnenstad, het is tegenwoordig altijd druk in de hoofdstad. Dag en nacht. De gemeente heeft daarom een reeks experimenten bekendgemaakt die moeten helpen in de strijd tegen drukte en overlast.

Maatregelen

Naast de al bekend gemaakte maatregelen, zoals het strengere evenementenbeleid en het bierfietsverbod gaat Amsterdam experimenteren met een vijftiental noviteiten die bezoekers beter moeten verspreiden en die overlast van toeristen tegen moeten gaan.

Rustgevende muziek

Zo wordt de Javastraat in Amsterdam Oost weggezet als ‘Foodstraat’, zodat een groter publiek die kant opgetrokken wordt, weg van het centrum en via een digitaal platform kunnen bezoekers bekijken hoe lang de wachttijden bij musea zijn. Op het Oudekerksplein, midden op de Wallen, wil stadsdeel centrum geluidsoverlast (schreeuwen, zingen, fluiten) tegen gaan door gebruik te maken van projecties en licht (in sterkte en kleur) en rustgevende muziek.

Brandbrief

Samen met andere bewoners en ondernemers, verenigd in het wijkorgaan de d’Oude Binnenstad, heeft binnenstadbewoner Bert Nap een brandbrief geschreven aan burgemeester Eberhard van der Laan. Zij vinden dat de drukte onbeheersbaar wordt. Amsterdammers mijden inmiddels de binnenstad. De afgelopen 5 jaar is het aantal toeristen verdubbeld en er blijven hotelkamers bij komen. Ook Airbnb is hen een doorn in het oog. “Vroeger had je nog buren die je kende, nu zitten er toeristen naast je die een feestje komen vieren”, zegt Nap daarover.

Ondernemers

PvdA-raadslid Dennis Boutkan begrijpt de noodkreet van de bewoners. “Ik spreek veel mensen in de stad en je merkt echt dat het men het spuugzat is. En het zijn niet alleen de bewoners, ook de ondernemers klagen. En als ondernemers gaan klagen in Amsterdam, dan is er zeker iets aan de hand.”

Miljoen euro

Het College van B&W heeft voor komend jaar een miljoen euro extra ter beschikking gesteld voor het aanpakken van illegale verhuur. Ook komt er een rem op het aantal nieuwe hotels, is de boete op illegale verhuur verhoogd tot 20.000 euro en wordt uitgezocht hoe voetgangersstromen gespreid kunnen worden om drukke straten en stoepen te ontlasten.

Mijdt u de drukte van de binnenstad ook of trekt u zich er niets van aan?

(Bron: AT5, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    Omaesie says:

    Het is toch te gek dat je als inwoner van amsterdam haast niet door je eigen stad kan vertoeven