buitenland

Onbruikbare pinpassen en hoge transactiekosten: hier moet u op letten als u betaalt in het buitenland

Naarmate de zomer dichterbij komt, gaan steeds meer Nederlanders op vakantie. Iedereen die naar het buitenland gaat, doet er goed aan om te controleren wat de betaalgewoontes zijn in dit land. Lang niet overal is betalen of geld opnemen met een Nederlandse pas even makkelijk. Wij hebben een aantal aandachtspunten voor u op een rij gezet.

Nederlandse passen worden niet overal geaccepteerd

Nederlandse banken verstrekken over het algemeen passen waarmee u overal ter wereld kunt betalen, mits u de werelddekking heeft aangezet. Toch is dit geen garantie. Betaalpassen uit Nederland worden ondersteund door Maestro (onderdeel van Mastercard) of door V-pay (van Visa). Op de meeste Nederlandse kaarten prijkt het Maestro-logo. In landen als Canada worden deze Maestro-kaarten vaak niet geaccepteerd als u ermee wilt betalen in winkels of restaurants. Er geld mee opnemen bij een betaalautomaat kan wel. Als u er zeker van wil zijn dat uw pinpas wordt geaccepteerd in uw vakantieland, dan kunt u dit navragen bij uw bank. Controleer dan ook direct of u de werelddekking heeft aangezet want anders heeft u buiten Europa sowieso niets aan uw pas.

Ook binnen Europa (u hoeft hiervoor de werelddekking niet aan te zetten) worden Nederlandse pinpassen niet altijd geaccepteerd. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in Duitsland of Frankrijk. In die landen wordt er nog veel met cash betaald. In deze landen is het in sommige gevallen niet eens mogelijk om met pinpas te betalen in winkels. In Frankrijk wordt er zelfs op sommige plekken nog met een cheque betaalt. Dit is overigens ook zo in de Verenigde Staten.

Transactiekosten bij geldopname

Geld opnemen bij een buitenlandse geldautomaat is vaak duurder dan in Nederland. Veel banken brengen transactiekosten in rekening, ook voor eigen klanten. In Griekenland gebeurt dit bijvoorbeeld veel en in Duitsland is het ook geen ongewoon gebruik meer. In dat laatstgenoemde land zijn er echter ook nog genoeg geldautomaten te vinden die geen extra kosten rekenen. Hoe u weet of u extra moet betalen voor het opnemen van geld? Als het goed is beschikt zo’n geldmachine over een sticker waar dit op staat. Automaten die toebehoren aan banken zijn verplicht zo’n sticker te hebben.

Dan zijn er ook nog automaten die niet van banken zijn, maar van andere financiële bedrijven. Deze staan vaak in kleine winkels of op stations. Wie hier pint, moet bijna altijd transactiekosten betalen. Deze kunnen oplopen tot 5 euro.

Geld opnemen is niet altijd mogelijk

Hoewel het opnemen van geld bij een geldautomaat bijna overal ter wereld mogelijk is met een Nederlandse pas, zijn er ook uitzonderingen. In de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, accepteren niet alle automaten pinpassen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij die van Cardtronis ATM. Die van Bank of America, Citibank en Travelex accepteren wel pinpassen.

Neem altijd geld op zonder ‘conversie’

Als u in een niet-Euroland geld wilt opnemen bij een geldautomaat of pint in een winkel, krijgt u meestal de melding of u wilt betalen zonder of met conversie. Als u voor de optie ‘met conversie’ kiest, wordt het bedrag omgerekend naar euro’s en bent u altijd meer geld kwijt dan als u kiest voor de optie ‘zonder conversie’. In het Engels (de taal waarop veel pin-terminals of geldautomaten overschakelen bij buitenlandse passen) wordt dit aangeduid met de termen ‘withdrawal with conversion’ en ‘withdrawal without conversion’.

Wilt u niet betalen met de pinpas?

Wilt u liever geen geld opnemen of pinnen in het buitenland? Dan kunt u er ook voor kiezen om vooraf geld te bestellen bij een grenswisselkantoor. Weet wel dat dit vaak heel onvoordelig is, omdat dit kantoor meestal een ongunstig tarief rekent. Het is daarom alleen aan te raden dit te doen als u naar een niet-Europees land gaat waar weinig pinautomaten zijn. Vietnam is een voorbeeld van zo’n land.

(Bron: ANWB, NU.nl, archief, Deutsche Bank, RTL Z)

Geef een reactie