geld opnemen

Geld opnemen in het buitenland kan duur zijn: zo houdt u het goedkoop

In het zuiden van Nederland is de herfstvakantie begonnen en dat betekent dat er weer veel mensen naar het buitenland zullen trekken. Gaat u ook op vakantie? Let dan op waar u geld opneemt, want in sommige EU-landen worden hier transactiekosten voor gerekend. Daardoor kan geld trekken tot wel 5 euro duurder worden. Gelukkig zijn er manieren om deze extra kosten te ontwijken. 

Vermijd ‘zelfstandige’ pinautomaten

In Nederland staan in kleinere winkels of op stations vaak pinautomaten die niet van banken zijn, maar toebehoren aan bedrijven. In het buitenland is dit ook het geval. Wie hier geld opneemt, kan er bijna zeker van zijn dat er een toeslag betaald moet worden, ook in landen waar dit verder nooit het geval is.

Let op de sticker

Pint u in een Euroland als Duitsland, Spanje, Griekenland of Ierland bij een pinautomaat van een bank? Dan is de kans groot dat u extra moet betalen voor het geld trekken. Toch is het verstandig om even te kijken of er een sticker op de automaat zit waarop dit wordt aangegeven. Zo’n sticker is een verplichting, zodat u vooraf weet waar u aan toe bent.

Niet elke bank is hetzelfde

Als u een automaat heeft getroffen waar u een toeslag moet betalen, loont het vaak de moeite om nog even verder te zoeken. Niet alle banken in een bepaald land heffen transactiekosten, waardoor u zo weer een paar euro bespaart. Deutsche Bank in Duitsland rekent bijvoorbeeld geen toeslag, terwijl sommige andere Duitse banken dit wel doen. In Griekenland is de Alpha Bank de enige die geen extra kosten in rekening brengt.

Geen geld opnemen is ook een optie

Wie geen toeslag wil betalen, kan er natuurlijk ook voor kiezen om geen geld op te nemen. In heel veel EU-landen kan er bijna overal gepind worden in winkels of supermarkten, waardoor u eigenlijk geen contant geld nodig heeft. Althans, een stuk minder, want er zijn nog steeds landen waar betalen met de pinpas niet zo normaal is als hier. In België of Duitsland, bijvoorbeeld, is het in horecagelegenheden en kleine winkels heel gewoon om met cash te betalen. Meestal accepteren dit soort zaken ook geen pinbetalingen of zeggen ze dit niet te accepteren. Als u het gevoel heeft dat het laatste het geval is, kunt u erop aandringen om toch per pinpas te betalen. Meestal gaan ze dan wel overstag.

Buiten de eurozone op vakantie?

Als u geld opneemt in een Europees land zonder de euro, wordt u gevraagd tegen welke wisselkoers u geld wilt opnemen. Bij kleinere bedragen is het verstandig om de lokale wisselkoers te kiezen, want dit is vaak voordeliger. Toch is dit niet altijd zo en blijft het altijd een beetje een gok.

Geld bestellen

Wat sowieso een dure optie is, is vooraf geld bestellen. Wisselkantoren in Nederland hanteren doorgaans een zeer onvoordelig tarief. Om uzelf niet onnodig op kosten te jagen, is het verstandig om dit alleen te doen als u naar een niet-Europees land gaat waar weinig pinautomaten zijn. Als u  zo’n land bezoekt, is het ook handig om een creditcard mee te nemen.

(Bron: Trouw, NOS, Consumentenbond, Deutsche bank)

Geef een reactie