coronabewijs

Hoe zit het? In welke landen moet u nog een coronabewijs laten zien?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: in welke landen moet u nog een coronabewijs laten zien?

Hoe zit het in het buitenland?

Het coronabewijs is in ons land al een tijdje verleden tijd. In het buitenland is dat niet altijd het geval. Er zijn nog genoeg landen waar u nog wel moet kunnen aantonen of u hersteld, gevaccineerd, getest of wellicht een combinatie van die 3 bent. In welke landen om ons heen is dit zo?

België

Wie in België toegang wil krijgen tot de horeca, een museum of theater, hoeft sinds maart 2022 geen coronabewijs meer te laten zien. deze locaties zin dus wee vrij toegankelijk voor iedereen. De coronapas moet u nog wel kunnen overleggen als u meer dan 48 uur in dit land verblijft. Het kan dus zo zijn dat ernaar gevraagd wordt als u incheckt bij uw accommodatie, om maar een voorbeeld te noemen. Een geldig coronabewijs moet in België aan 1 van de volgende voorwaarden voldoen:

  • Een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie (minimaal 2 weken oud voor aankomst in België)
  • Een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in België
  • Een antigeentest die niet ouder is dan 24 uur voor aankomst
  • Een herstelcertificaat dat maximaal 6 maanden (180 dagen) voor aankomst in België is afgegeven. Dit herstelbewijs moet minimaal 11 dagen oud zijn op het moment van aankomst in België.

Duitsland

In Duitsland kan nog wel gevraagd worden om uw coronabewijs als u bijvoorbeeld ergens een kopje koffie wil drinken. Dit is niet overal zo, want de regels per deelstaat kunnen verschillen. Op de website van de Duitse overheid kunt u lezen wat de regionale verschillen zijn (tekst in het Engels).

Neemt u graag het zekere voor het onzekere? Zorg dan dat u uw internationale coronabewijs bij de hand heeft als u naar Duitsland gaat. Wie geen herstel- of vaccinatatiebewijs kan laten zien, kan een QR-code aanmaken op basis van een negatieve test. Let op! In Duitsland is het laten zien van het coronabewijs alleen soms niet genoeg. Er kan daarnaast ook gevraagd worden om uw identiteitsbewijs, zodat met zekerheid vastgesteld kan worden dat het bewijs echt uw bewijs is.

Ook heeft u nog steeds een coronabewijs nodig om Duitsland in te reizen. Er kan bijvoorbeeld om gevraagd worden als u vertrekt vanaf een Duts vliegveld. In het openbaar vervoer moeten overigens ook nog FFp2-mondmaskers worden gedragen.

Frankrijk

Sinds 14 maart 2022 is het in Frankrijk niet meer verplicht om de Franse variant van het coronabewijs, de passe sanitaire, te laten zien voordat u een semi-publieke ruimte bezoekt. Alleen in zorginstellingen is het tonen van deze code nog wel aan de orde.
Wel is het zo dat u altijd een geldig bewijs moet laten zien als hierom gevraagd wordt tijdens uw verblijf. Onder een geldig coronabewijs wordt in Frankrijk het volgende verstaan:

  • Een volledig doorlopen vaccinatiereeks, plus een boosterprik als de laatste prik van de reguliere langer dan 9 maanden geleden is gezet
  • Een herstelbewijs niet ouder dan 180 dagen
  • Voor het testbewijs heeft u een negatieve COVID-19 testuitslag nodig. Dit kan een PCR/NAAT-test van niet ouder dan 72 uur is of een antigeentest, niet ouder dan 48 uur.

Meer informatie over de huidige coronaregels in Frankrijk vindt u op de website van de Franse ambassade in Nederland.

U kunt ook het reisadvies op Nederland Wereldwijd raadplegen, maar de corona-informatie is vollediger op de website van de ambassade.

Oostenrijk

In Oostenrijk hoeft u officieel geen coronapas meer te laten zien voordat u ergens naar binnen mag, maar officieus kan dit nog wel het geval zijn. Om het land in te mogen hoeft u sinds 16 mei 2022 ook geen coronabewijs meer te laten zien (informatie in het Engels). Als u onverhoopt hier naar een ziekenhuis moet, moet u wel uw QR-code laten zien. Waar overigens nog wel aan wordt vastgehouden, is de mondkapjesplicht. U moet onder andere een FFP2-masker dragen in winkels.

Italië

In Italië wordt de coronapas niet meer gehanteerd in het land zelf, maar u moet nog wel een geldig bewijs kunnen laten zien als hierom wordt gevraagd bij de grens. In coronapas is geldig als u hiermee kunt aantonen dat u volledig gevaccineerd, hersteld of getest bent. Volledig gevaccineerd bent u volgens de Italiaanse regels als u korter dan 9 maanden geleden uw prikken uit de basisreeks heeft gehad of bovenop deze vaccinaties ook nog een booster heeft ontvangen. Meer over de huidige coronaregels leest u op de Engelstalige website van de Italiaanse overheid.

Spanje

Wie Spanje wil bezoeken, moet bij de grens een geldig coronacertificaat laten zien. Dat wil zeggen: en test- of herstelbewijs, of een QR-code op basis van een doorlopen vaccinatiereeks. De prikken mogen niet langer dan 270 dagen (9 maanden) gezet zijn. Een combinatie van deze prikken en een boostervaccin voldoet ook. meer informatie over de coronaregels in Spanje en welke verzekering u dient te hebben vindt u op deze website. Let op: informatie is in het Engels.

Hoe komt u aan uw internationale coronabewijs?

In sommige landen is het internationale coronabewijs dus nog altijd aan de orde van de dag. Als u de CoronaCheck-app nog op uw mobiele apparaat heeft staan, kunt u hierin de internationale QR-code vinden. Als u de app heeft verwijderd en ook geenQR-codes meer heeft, kunt u er opnieuw 1 aanmaken in de app. Een papieren bewijs aanmaken kan ook. Op de website van CoronaCheck leest u hoe u dit doet.

Let op: dit zijn de huidige regels. het kan zijn dat ze zijn veranderd op het moment dat us het betreffende land bezoekt. Raadpleeg daarom kort voor vertrek het reisadvies op Nederland Wereldwijd.

(Bron: nu.nl, Rijksoverheid, Nederland Wereldwijd, benoemde ambassade’s en overheidswebsites. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie