handgebaren

Deze handgebaren betekenen in het buitenland iets heel anders

In Nederland hebben we verschillende onschuldige handgebaren die in het buitenland iets heel anders betekenen. Gaat u binnenkort op vakantie? Dan is het wellicht een goed idee om de volgende gebaren niet te maken. 

De omgekeerde V van vrede

De wijs- en middelvinger omhoog steken is een universeel gebaar van vrede. Althans, als u dit doet met de handpalm naar buiten. Wie dit gebaar maakt met de handpalm naar binnen, kan ik Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Australië, Ierland en delen van Groot-Brittannië rekenen op boze blikken. In deze landen betekent dit gebaar hetzelfde als een opgestoken middelvinger. Denk dus goed na als u hier op afstand 2 drankjes probeert te bestellen.

vrede

Niet oké in Brazilië

De wijsvinger en duim samenbrengen geeft doorgaans aan dat iets in orde is, maar niet in Brazilië. Daar is dit gebaar zeer beledigend. Het wordt de Amerikaanse politicus Richard Nixon dan ook niet in dank afgenomen als hij in de jaren 50 dit gebaar maakt bij zijn aankomst in de Braziliaanse stad São Paulo. In Frankrijk wordt het oké-gebaar overigens gebruikt om aan te geven dat iemand een nul is. Ook niet per se heel aardig, dus.

oké

Duim omhoog als middelvinger

Bij ons is een opgestoken duim een positief gebaar, maar dat is in het Midden-Oosten en West-Afrika wel anders. In deze doorgaans islamitische landen is dit de equivalent van een opgestoken middelvinger. Ook in Griekenland en Australië wordt het opsteken van de duim niet gezien als een fraai gebaar.

duim omhoog

Met 2 handen

In Japan is beleefdheid heel erg belangrijk. Als u hier naartoe gaat en iemand iets aangeeft, dan moet u dit altijd met 2 handen doen. Dat laat zien dat u oprecht bent. Iets geven met 1 hand komt niet oprecht over. Iets aanpakken met 1 hand is overigens ook heel onbeleefd.

cadeau geven

Gekruiste vingers maken Vietnamezen boos

In Nederland betekent het kruizen van de vingers onder meer dat we voor iemand duimen of geluk toewensen. In Vietnam staan de vingers symbool voor de vrouwelijke genitaliën en betekent het gebaar zoiets als de opgestoken middelvinger.

gekruiste vingers

Over de kin wrijven niet overal positief

In Nederland is het wrijven onder de kin een symbool van interesse of nadenkendheid. Als u in Italië iemand dit ziet doen, betekent dit juist dat iemand totaal niet geïnteresseerd is. Misschien geen al te goed idee om dit handgebaar in Italië te maken.

handgebaren

Stop! Dit is een belediging

De vlakke hand uitsteken is een internationaal stopgebaar, maar in Griekenland kennen staat het anders te boek. Daar is het zo ongeveer de grootste belediging die er is.

stop

De wenkende vinger is voor Filipijnse honden

In Nederland is iemand wenken met de wijsvinger ook niet beleefd, maar kijkt niemand er heel vreemd van op. Op de Filipijnen is het wel uitermate onbeleefd en wordt het alleen gebruikt bij honden. Ook in andere Aziatische landen is het heel erg onbeleefd.

wenkende vinger

(Bron: ANWB, Buisness insider, newsmoneky.be)

Geef een reactie