Duur 14:21
Gepubliceerd op 19 juli 2021

Nederland ‘kleurt rood’, wat betekent dit en hoe werkt de coronakaart?

Donderdag 15 juli 2021 is Nederland door het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, ECDC, op rood gezet op de coronakaart. Aanleiding is de toename van het aantal coronabesmettingen. Wat betekent deze verandering van kleur voor ons als we op reis gaan? En hoe worden de kleuren op de coronakaart bepaald?

Nederland kleurt rood op de coronakaart. De provincie Groningen zelfs donkerrood door het hoge aantal besmettingen. Tot voor 3 weken geleden kleurt ons land nog geel en de provincies Groningen en Friesland zelfs groen. Maar daar is door het toenemend aantal besmettingen nu al weer verandering in gekomen.

Extra maatregelen

Het veranderen van die kleurcode kan als gevolg hebben dat Nederlandse reizigers aan extra regels moeten voldoen of zelfs niet welkom zijn in sommige landen. Maar dat is niet strikt noodzakelijk en dat maakt het dan ook weer ingewikkeld. Want elk land is vrij om op elk moment de inreisbeperkingen voor reizigers aan te passen. Ondanks het coronapaspoort in de CoronaCheckApp, waardoor het reizen binnen Europa makkelijker zou gaan, mag een land zelf bepalen onder welke voorwaarden toeristen welkom zijn.

Hoe werkt de coronakaart?

De ECDC, dat is het Europese Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maakt elke week een nieuwe coronakaart. . Dit wordt uitgedrukt in kleuren: groen, geel, oranje, rood, donker rood en grijs. Grijs wil zeggen dat er geen informatie over dit land bekend is.

Om de kleur te bepalen wordt er naar het aantal positieve tests per 100.000 inwoners in de afgelopen 2 weken gekeken. Daarnaast wordt ook gekeken hoeveel procent van de afgenomen testen positief is. Heeft een land meer dan 200 tot 499 besmettingen per 100.000 inwoners in 14 dagen tijd, dan kleurt het rood. Bij meer dan 500 besmettingen kleurt het donkerrood.  Tussen de 75 en 200 besmettingen is oranje. Een land kleurt groen als de besmettingscijfers onder de 75 liggen. Voor elke kleur gelden andere voorwaarden. Op de website van de Rijksoverheid staat per kleur het bijpassende reisadvies uitgelegd. Maar er is niet 1 reisadvies. De Europese lidstaten mogen dit namelijk zelf bepalen. De verwachting is dat andere landen strengere voorwaarden stellen aan Nederlandse reizigers. Dan kan een inreisverbod zijn of een quarantaineplicht.

Niet de enige op rood

We zijn niet de enigen die rood kleuren. Ook Portugal, Spanje, Luxemburg en Cyprus staan (diep)rood. Dat geldt ook voor delen van Griekenland en Denemarken. Heel Ierland en Kroatië en delen van Frankrijk, Denemarken, Zweden, Finland en Griekenland staan op geel. De actuele stand van welk land welke kleur heeft, leest u op Nederland wereldwijd.

Verandering reisadvies op vakantie

Wanneer u in een land bent wat van kleur verandert dan is het advies om de vakantie af te breken. Aanbieders van pakketreizen zullen zo snel mogelijk een retourvlucht organiseren en u wordt dan ook verzocht mee terug te gaan. Doet u dit niet, dan kan dit consequenties hebben voor uw (reis)verzekering. Bent u met de auto, ook dan is het advies om terug te gaan naar huis. “Als je nu naar een land gaat met een geel reisadvies, zeggen we tegen mensen: houd de site Wijsopreis in de gaten”, aldus een woordvoerder van met ministerie van Buitenlandse Zaken. Kijk ook op de website van de ANWB voor en overzicht van de coronaregels per land.

U vindt daar ook wat u moet doen als u uit een oranje of rood gebied weer naar Nederland komt, want ook wij stellen voorwaarden aan inreizen vanuit bepaalde landen, bijvoorbeeld of u in quarantaine moet.

Gaat u op reis, informeer uzelf goed. De voorwaarden waarop u een land in mag kunnen per week, soms wel per dag verschillen. Informeer bij uw reisorganisatie en kijk op Wijs op Reis over de actuele stand van zaken.

Dit onderwerp wordt besproken met Jeanine Janssen en Heleen de Geest in MAX vakantieman op 19 juli  2021. 

(Bron: Rijksoverheid, RIVM, RTL Nieuws, NOS, ECDC)

Geef een reactie