Duur 07:25
Gepubliceerd op 5 juli 2021

Ga veilig en goed voorbereid op reis

Na anderhalf jaar van beperkende maatregelen lijkt het erop dat we in de zomer van 2021 weer veilig de grens over kunnen. Het is echter nog geen vakantiejaar zoals we dat gewend zijn. Een goede voorbereiding is essentieel voor een veilige reis. Informeer uzelf goed en ga wijs op reis.

Kleurcodes van landen

Op de website van wijsopreis.nl kunt u zien welke kleur op dit moment is toegewezen aan een land. Naar groene en gele landen kunt u reizen, al is in het geval van de gele kleurcode wel sprake van veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Bij terugkeer naar Nederland uit deze landen is het niet nodig een negatieve coronatestuitslag te laten zien of in quarantaine te gaan.

Alleen naar oranje landen als het echt moet

Reis enkel en alleen naar oranje landen als het echt niet anders kan. Vakantiereizen vallen niet onder noodzakelijke reizen. Afhankelijk van het land moet u bij terugkeer naar Nederland een negatieve testuitslag laten zien en/of in quarantaine. Het is mogelijk dat er een inreisverbod geldt voor Nederlandse reizigers en ook noodzakelijke reizen niet mogen plaatsvinden. Naar rode landen en gebieden kan niet gereisd worden.

Reisadviezen

Kijk niet alleen naar de kleur van het land, maar lees verder op wijsopreis.nl. De vereisten per land kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Wat zijn de inreismaatregelen? Check of er sprake is van een test- en/of quarantaineplicht (of advies). Een coronatest is in de maanden juli en augustus gratis. U kunt een afspraak maken via testenvoorjereis.nl. Voor sommige bestemmingen moet u bepaalde formulieren invullen, zoals het Passagier Lokalisatie Formulier als u langer dan 48 uur in België verblijft.

Heeft u vragen of advies nodig? Neem contact op via een bericht met het contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken of telefonisch op het 24/7 bereikbare nummer +31 247 247 247.

CoronaCheck-app

In de CoronaCheck-app kunt u vanaf 1 juli 2021 een internationaal reisbewijs aanmaken, het zogeheten Digitaal Corona Certificaat (DCC). Dit coronapaspoort is alleen geldig binnen de Europese Unie. Voor sommige landen is er naast een vaccinatiebewijs ook nog een PCR-test vereist. U kunt de uitslag daarvan eenvoudig toevoegen in de app. Zo kunt u aantonen gevaccineerd te zijn, een negatieve testuitslag te hebben of recent hersteld te zijn van corona.

corona
Lees ook: Internationaal corona reisbewijs aanmaken? Dit moet u weten

Wees verstandig, reis veilig

De onvoorspelbare tijd waarin we leven maakt dat dingen snel kunnen veranderen. Reizen kan en mag, maar blijft risicovol. Check uw reisverzekering en de vereisten van het land waar u naartoe gaat. Een goede voorbereiding is belangrijker dan ooit tevoren, al blijft verstandig nadenken ook van belang. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid (en die van uw omgeving).

Boek en reis zoveel mogelijk via een reisorganisatie. Pakketreizen zijn verzekerd, ook als u gerepatrieerd moet worden. Dit geldt in veel gevallen niet als u zelf losse tickets of hotels boekt. De Nederlandse overheid zal vakantiegangers niet zomaar repatriëren, aangezien ze bewust eventuele risico’s opzoeken.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 5 juli 2021 met Dirk Jan Nieuwenhuis, directeur Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Bron: Archief, Nederland wereldwijd, Rijksoverheid, Trouw, Nu.nl)

Geef een reactie