auto's

Moderne auto’s soms gevaar op de weg

Moderne auto’s zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook een stuk stiller dan hun oudere voorgangers. Hartstikke fijn, maar de afwezigheid van geluid kan ook zeer gevaarlijk zijn. Waarom?

Zomaar 10 kilometer te hard

Volgens Egbert- Jan van Hasselt van de Nationale Politie schuilt het gevaar van een stille auto vooral in het feit dat de automobilist niet meer hoort wanneer het voertuig te snel rijdt. “We rijden zomaar even 10 kilometer te hard”, zegt Van Hasselt, die projectleider infrastructuur is, in een gesprek met het Algemeen Dagblad.

Gevaar op de weg

Doordat we zomaar 10 kilometer te hard rijden zonder dit te horen, kunnen auto’s veel verkeersleed veroorzaken. Met name binnen de bebouwde kom is dit gevaar aanwezig, waar auto’s de weg met voetgangers, fietsers en gebruikers van scootmobielen. Als een auto daar ongemerkt te hard rijdt en er gebeurt een ongeluk, dan kan dat voor ernstige verwondingen zorgen. Volgens de meest recente cijfers zijn er in 2016 629 mensen in het verkeer overleden en zijn er ruim 21.000 ernstig gewonden geraakt.

Flitsen voor verkeersveiligheid

Om (wellicht onbewuste) hardrijders beter te kunnen beboeten, maakt de politie in 2017 intensiever gebruik van mobiel flitsen. Dit gebeurt met flitsapperatuur die langs de kant van de weg wordt neergezet. Vooral op de A13 tussen Den Haag en Rotterdam wordt er veel geflitst. Volgens Egbert- Jan van Hasselt heeft dit een positief effect op de verkeersveiligheid: “Dankzij flitsers zien we de gemiddelde snelheid en het aantal ongelukken afnemen.”

(Bron: ANP, De Gelderlanders, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie