koplampen

Last van verblindende koplampen op de weg? Dit kunt u eraan doen

In Groot-Brittannië is het al tijden een groot irritatiepunt in het verkeer en ook in Nederland ergeren velen zich eraan: de felle koplampen van moderne auto’s. Deze zijn vaak oogverblindend, waardoor andere weggebruikers in de problemen kunnen komen. Heeft u zelf ook wel eens last van de koplampen van medeweggebruikers? Dan heeft u wellicht iets aan de volgende tips. 

Minder zicht door felle lampen

Veel moderne auto’s beschikken over LED-verlichting of laserlichten, die veel feller schijnen dan de traditionele halogeenlampen. The Royal Automobile Club (de Britse ANWB) heeft onderzoek  gedaan naar de hinder die dit soort lampen veroorzaken. De conclusie? Automobilisten hebben soms tot wel 10 seconde minder goed zicht op de weg als een andere auto dergelijke verlichting aan heeft staan. In Nederland zal dit niet anders zijn, want ook hier rijden veel auto’s rond met felle koplampen.

Om het effect ervan op uw rijgedrag tot een minimum te beperken, kunt u een aantal dingen doen:

  • Op autoruiten ligt vaak een laagje vuil en vet, zowel aan de binnen- als buitenkant. U doet er goed aan om dit geregeld te verwijderen, omdat licht dan minder weerkaatst.
  • Bent u brildragend? Zorg er dan voor dat ook de glazen van uw bril helemaal schoon zijn.
  • Nog iets over de bril: een aangepast exemplaar met polariserende of gele glazen maakt het ook al een stukje veiliger om in het donker te rijden. Deze dimmen het licht.
  • Het is misschien even moeilijk, maar probeer u niet te focussen op het voertuig met de felle lampen. Probeer u in plaats daarvan te concentreren op de eigen rijstrook. Ook het kijken naar strepen op de weg of verkeersborden is niet zo’n goed idee, omdat die sterk reflecterend zijn en dus extra oplichtten als de tegenligger of auto achter u felle lichten aan heeft.
  • Als de achteruitkijkspiegel van uw auto niet beschikt over een anti-verblindingsmodus, dan kunt u ervoor kiezen om de spiegel in een andere stand te zetten, zodat u minder last heeft van de verblindende koplampen van de auto achter u. Doe dit wel alleen als u dit veilig acht. Als u zich hier niet prettig bij voelt, kunt u er ook voor kiezen om de auto te laten passeren.
  • Gebruik de zonnekleppen in de auto om overtollig licht uit uw gezichtsveld te filteren.

Rijdt u zelf in een auto die felle koplampen heeft? Misschien zelfs iets feller dan u zou willen? Dan kan het zijn dat de lichten verkeerd afgesteld zijn. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om hier zelf iets aan te doen, dus is een bezoek aan de garage onvermijdelijk.

(Bron: ANWB, The Sun, AD)

 

Geef een reactie