afleiding

Laat u zich hier ook door afleiden in het verkeer?

De mobiele telefoon, het navigatiesysteem en alles wat er om u heen gebeurt kunnen er soms voor zorgen dat u tijdens het autorijden met van alles bezig bent, behalve met het rijden zelf. Waardoor laten wij ons nog meer afleiden in het verkeer?

Andere weggebruikers zijn grootste afleiding

Uit onderzoek van Allianz Direct uit november 2019 blijkt dat het rijgedrag van andere weggebruikers nog altijd voor de grootste afleiding zorgt. Ook 10 jaar geleden was dit het geval. Het is voornamelijk agressief rijgedrag van anderen waar wij ons door af laten leiden, bijvoorbeeld wanneer een medeweggebruiker over een doorgetrokken streep inhaalt of aan het bumperkleven is.

Afleidende reclamezuilen

Andere zaken die voor afleiding zorgen zijn volgens het onderzoek slaperigheid achter het stuur, de mobiele telefoon en kinderen in de auto. Maar ook wegwerkzaamheden en reclamezuilen langs de weg zorgen bij sommige automobilisten voor afleiding. Vooral in de stedelijke gebieden staan veel van deze afleidende reclamezuilen langs de (snel)wegen.

Afleiding voorkomen

Afleiding is lastig te voorkomen, zeker wanneer u snel afgeleid raakt door dingen die er in het verkeer om u heen gebeuren. Maar u kunt er wel voor zorgen dat uw mobiele telefoon u niet kan afleiden tijdens het autorijden. Leg hem bijvoorbeeld uit het zicht, of plaats hem in een telefoonhouder op het dashboard en zet de meldingen op stil zodat het scherm niet oplicht bij elk berichtje. Hetzelfde geldt voor een infotainmentsysteem, als u merkt dat u hierdoor sneller afgeleid bent, kunt u er voor kiezen om het (gedeeltelijk) uit te zetten. Deze systemen worden namelijk steeds uitgebreider, waardoor er een stuk meer kans op afleiding ontstaat.

Apps tegen telefoongebruik in het verkeer

Verder bestaan er ook apps die het onmogelijk maken om bepaalde functies van uw telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Deze apps zijn echter wel gemakkelijk te omzeilen, als u dat graag wilt. Maar u kunt uw telefoon beter helemaal niet gebruiken in het verkeer, want naast dat het voor veel afleiding zorgt en gevaarlijk is, bedraagt de boete voor het gebruik van een mobiele telefoon in het de auto 240 euro.

(Bron: Rijksoverheid, Autoblog.nl, SWOV)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Ik word door weinig afgeleid, tijdens het rijden. Niet door een telefoon, niet door gedrag van andere weggebruikers. Maar er is een uitzondering, namelijk: mooie vrouwen met mooie ronde billen. Dat heeft me ooit een schade opgeleverd. Terwijl ik een prachtige kont met mijn ogen volgde, zag ik niet dat de auto voor mij afremde en ik reed er pardoes tegenaan. Een schade aan beide auto’s tot gevolg en ik mijn no claim korting voor een deel kwijt.