Duur 03:23
Gepubliceerd op 1 september 2015

Zeeziekte

Varen kan heel leuk zijn en ontspanning bieden, maar kent ook voor velen een vervelende kant: zeeziekte. Is het een echte ziekte? En wat is er aan te doen?

Ziekte of niet?

Zeeziekte is geen echte ziekte. Het is een aandoening aan het bewegingsapparaat, oftewel kinetose. De oplossing is ook redelijk eenvoudig: vaste grond onder de voet krijgen.
Ruimteziekte, luchtziekte en wagenziekte zijn ook allemaal voorbeelden van kinetose. Zeeziekte is doorgaans wel heviger omdat de bewegingen sterker zijn. Het heeft te maken met ons evenwichtsorgaan. Dat zit in het rotsbeen, achter het oor.

Alle gegevens van het evenwichtsorgaan, de ogen en de spieren worden in de kleine hersenen op elkaar afgestemd. Dat kan dus mis gaan als de horizon ontbreekt. De hersenen werken als een soort computer die alle gegevens combineert. Die software is te trainen: een turner kan het evenwicht op de evenwichtsbalk bewaren, door veel te trainen. Een balletdanser kan de pirouette zo leren uitvoeren dat het evenwichtsorgaan niet van slag raakt. Als de hersenen beneveld zijn, door alcohol bijvoorbeeld, dan lukt dat ook niet meer en is je evenwicht weg of draait de hele kamer naar je gevoel. Het is dus verstandig om de horizon in het zicht te houden. Bij wagenziekte kan het helpen om voorin te zitten.

Behandeling

Ga niet op reis met een lege maag. Bent u lang onderweg neem dan minstens 3 lichte maaltijden per dag. Eet niet te vet. Neem ook geen vette snacks tussendoor. Drink bij voorkeur geen koffie, alcohol of koolzuurhoudende dranken. Lezen, schrijven of surfen op internet tijdens de reis kan ook misselijkheid veroorzaken. Ga op een schip, zo mogelijk, naar buiten.

Bij de drogist zijn pilletjes te krijgen tegen wagenziekte. Er bestaan ook pleisters om achter de oren te plakken. Die helpen doorgaans een paar dagen. Lees wel eerst de bijsluiter, want ze kunnen bijwerkingen geven of niet worden gecombineerd met andere medicijnen of kwalen.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 1 september 2015.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer