camper

Met deze tips voorkomt u camperdiefstal

Campers zijn in trek bij dieven. Hoewel de politie geen officiële cijfers bijhoudt, lijken er meer en meer campers gestolen te worden. Hoe maakt u uw vakantiehuis op wielen zo onaantrekkelijk mogelijk voor inbraak en erger? Met deze tips komt u een heel eind.

Deur dicht

Net als bij elk ander voertuig is het omdraaien van de sleutel in het sleutelgat de belangrijkste diefstalpreventietip. Een letterlijk open deur maakt het dieven wel heel makkelijk.

Raambeveiliging

Toch is alleen een gesloten deur niet genoeg. Een camper kent immers een aantal zwakke plekken, waaronder de ramen.  Vooral de zijraampjes en een eventueel raam in de zijdeur zijn favoriet bij inbrekers, omdat die makkelijk in te tikken of  open te wrikken zijn. Het aanbrengen van raambeveiliging is daarom verstandig. Er bestaan bijvoorbeeld speciale beugels die u over de grendels van de zijramen kunt plaatsen, zodat u het de dieven wat moeilijker maakt.

Extra slot

Ook de deuren kunt u voorzien van extra beveiliging. Zeker oudere campers hebben vaak niet zulke goede sloten, waardoor zij een makkelijk doelwit zijn voor dieven. Een extra slot gebruiken kan daarom een goed idee zijn. De keuze is echt reuze op dit gebied, dus ga eerst na wat voor u de beste optie is. Ook als u een nieuwe camper heeft, is een extra slot nooit weg. In onderstaande video ziet u hoe u deze beveiliging kunt plaatsen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Versnellingsbakslot

Ook een versnellingsbakslot wordt aangeraden. Volgens de Nederlandse Kampeerautoclub (NKC) is het laten installeren van een dergelijk slot soms een eis als u een verzekering wilt afsluiten, zo valt te lezen op hun website. Het principe van een versnellingsbakslot is eenvoudig: het is een slot dat de versnellingspook blokkeert. De camper kan dus niet bewegen zolang dit slot niet ontgrendeld wordt. Dat ontgrendelen kan alleen met een sleutel. Een sleutel die de dief – hopelijk – niet heeft. Ook een stuurslot zorgt ervoor dat de dief niet zomaar kan wegrijden.

camper
Lees ook: Op pad met de camper? Zo doet u dat zo milieuvriendelijk mogelijk

Maak het ze niet te makkelijk

U kunt uw camper zelf dus extra beveiligen om inbrekers te weren, maar er is meer. Denk ook na over waar u waardevolle spullen neerlegt of zet. Een duur horloge, portemonnee of laptop in het zicht laten liggen, is niet zo handig. Berg deze spullen liever op in een kastje of laatje. Het is dan meteen duidelijk voor dieven dat er bij u iets te halen valt.

Wat inbrekers ook afschrikt, is doen of u een hond heeft. Dat adviseert een campereigenaar op de website van de NKC. “Hang een hondenriem aan de deur en zet een hondenbakje buiten. Dat werkt echt!”

(Bron: NKC, RTL Nieuws, YouTube, Facebook, kampeermeneer. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Dirck says:

  Massa sleutel, schakelde je de stroom uit dus alles werkte nog, lampen en zo maar motor niet te starten….
  Elk leger voertuig had dat ooit.. en werkte prima en die sleutel hebben ze niet op zak….

  GPS tracker? Via mijn mobiel vind ik mijn € bike terug in grote stalling, in welke rij van Ikea stond mijn auto, maar ook als ze een Kampeerauto kun je politie bellen en melden waar deze nu rijd!
  Zolang je GSM signaal of Wifi hebt werken die…

  En een zelfbouw is minder populair dan fabrieks versie… en nee ik was niet dronken maar kwam met interieur niet uit….
  Daarom in de bus 4 schuine onder 30 graden gemonteerde ramen!
  Best vreemd en veel kommentaar op gekregen… dus schuine ramen gezien, toet toet, mede MAX rijder!

  Clever says:

  Bij Buscampers is het zeer eenvoudig binnen komen door schroevendraaier onder het linkerslot te plaatsen, klein klapje en alle deuren zijn open,levensgevaarlijk! Op te lossen door oa PRIKSTOP te monteren, dit is een RVS plaat achter het slot waar de schroevendraaier niet langs komt. Dan ketting op schuifdeur en 2 RVS platen met pen bij achterdeuren. Setje kost ca 9 tientjes. volgende stap is dat men bijv bij kleine tussenstop de achterdeuren niet op deze vergrendeling zitten en ook weer met schroevendraaier in het slot makkelijk te openen. Nu zit dat slot meestal op de centrale deurvergrendeling dus (wij) maakten nooit die deuren met de sleutel open. Even achter beplating van de deur halen en het slotstangetje losmaken. Supersimpe, effectief en kost niets.
  Al het bovenstaande ontdekt na negatieve ervaringen(overvallen en in inbraak!).Ik wens u een veilige reis!

  SprintX says:

  wij hebben een echte hond, maar op het moment dat ‘de dief’ langskomt bent u met hond lekker op pad voor de dag. Deuren en luiken en dak dicht helpt vast, maar is in de praktijk niet altijd handig, in de zon staan vast wel wat luchtluiken open. Gewoon geen dure dingen mee, je auto op slot op een plek waar wat reuring is is normaal voldoende in Nederland, Duitsland en Belgie, je verzekering bij NKC of camperverzekerd kost meer dan genoeg, en dekt de rest.
  Je kunt niet alles voor zijn, en dat hoeft ook niet. Daarvoor heb je je verzekering….