camper

Hoe zit het? Mag u nog met uw camper op vakantie in Nederland?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Mag u nog met uw camper op vakantie in Nederland? 

Eropuit in eigen land?

Normaal gesproken is op vakantie gaan een kwestie van boeken en gaan, maar dat is nu natuurlijk even anders. Vakantievluchten worden nu niet uitgevoerd en ook met de auto naar het buitenland kan nu eigenlijk niet. Maar hoe zit het met vakanties in eigen land? Kunt u als u een camper heeft nog terecht op de camping, vakantiepark of camperplaats?

Vakantieplekken open, maar…

Het antwoord verschilt per regio, zo blijkt. De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) houdt een actuele kaart bij waarop zij de situatie in de verschillende Nederlandse veiligheidsregio’s aangeeft. Onder de kaart wordt de huidige situatie in de verschillende gebieden toegelicht.

Zo mogen de vakantieplekken in de regio Groningen open zijn, maar hebben campings en andere recreatiegebieden wel hun sanitaire voorzieningen moeten sluiten. Als mensen hier willen komen, moet hun camper dus voorzien zijn van deze voorzieningen. Deze afspraak geldt in veruit de meeste veiligheidsregio’s in ons land. Denk bijvoorbeeld aan Friesland, Zuid-Limburg, de Gooi- en Vechstreek, Flevoland en de regio Haaglanden.

Dat in deze gebieden deze afspraken gelden betekent in principe dat camperaars hier nog gewoon welkom zijn, mits de camper eigen sanitaire voorzieningen heeft. Ook mensen met een caravan met dit soort voorzieningen mogen afreizen naar deze gebieden.

Open mogen betekent niet open zijn

Hoewel in het grootste gedeelte van Nederland vakantieplekken open mogen zijn, wil dat niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk open zijn. Het is aan de eigenaar van het vakantiepark, camping of camperplaats om te beslissen of dit verantwoord is.

Advies van de overheid

Daarnaast wordt reizen met de camper of caravan nu niet aangeraden door de overheid. Het advies is om alleen naar buiten te gaan als dit echt nodig is om of even een frisse neus te halen. Reizen wordt op dit moment afgeraden, ook al is het met een camper of caravan waar alle sanitaire voorzieningen aanwezig zijn. Ook de NKC raadt weggaan met de camper nu niet aan.

Conclusie:

Camperaars of caravanbezitters zijn in principe welkom in de regio’s waar niet besloten is tot een algehele sluiting van vakantieplekken. De voorwaarde is wel dat uw caravan of camper eigen sanitaire voorzieningen heeft, want op campings en camperplaatsen zijn deze voorzieningen gesloten.

Hoewel u sommige plekken dus wel aan mag doen met de camper of caravan, wordt het niet aangeraden dit te doen. De overheid wil dat mensen zoveel mogelijk binnenblijven en ook de NKC raadt het niet aan om nu in de camper te stappen.

Wilt u nalezen welke coronamaatregelen er momenteel gelden in Nederland? Wij hebben ze voor u op een rij gezet.

(Bron: NKC, RIVM, ANWB)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Rosa Brocante says:

    Fijn dat sommige campings open zijn of zullen gaan. Maar kunnen gasten hun eigen sanitaire voorzieningen na gebruik nog wel ergens op de camping LEGEN? Anders wordt het waarschijnlijk een heel kort bezoek…

    jandobberghem says:

    Op Camperstop.com wordt sinds vrijdag 24 april een lijst bijgehouden van camperplaatsen in Nederland die open zijn met eventuele restricties. Deze lijst wordt dagelijks bijgewerkt en is dus up-to date.