vakantieplannen

Meer Nederlanders zonder vakantieplannen

Het gaat goed met de economie, maar dat betekent niet dat Nederlanders in de zomer massaal extra geld uitgeven aan vakanties. In tegendeel zelfs. In 2018 zijn er minder mensen met vakantieplannen dan in 2017, zo blijkt uit het jaarlijkse vakantiegeldonderzoek van budgetvoorlichter Nibud. 

Bestemming voor het vakantiegeld

Nibud onderzoekt elk jaar waar Nederlanders hun vakantiegeld aan uitgeven. Zoals de naam al zegt is het eigenlijk bedoelt om een vakantie mee te bekostigen, maar veel mensen gebruiken het voor andere doeleinden, zo blijkt. Volgens het Nibud is het doen van grote aankopen of het aflossen van schulden een populaire bestemming voor het vakantiegeld. ook wordt de bonus vaak opgespaard. Het percentage mensen dat het daadwerkelijk uitgeeft aan een vakantie is ook groot.

Lage inkomens

Naast de bestemming van het vakantiegeld, heeft het Nibud de respondenten ook gevraagd of zij van plan zijn om op vakantie te gaan in 2018. 54 procent van hen zegt geen vakantieplannen te hebben, tegenover 42 procent in 2017. De voornaamste reden is dat zij hier geen geld voor hebben. Mensen met een beneden modaal inkomen blijven het vaakst thuis. In 2018 gaat 40 procent van hen niet weg. In 2017 is dit nog 33 procent. Volgens het Nibud is het logisch dat mensen met een laag inkomen vaker thuisblijven, want de kwetsbare groepen gaan er onder het huidige kabinet qua koopkracht niet op vooruit.

Mensen met een bovenmodaal inkomen, daarentegen, gaan veel vaker op vakantie. 92 procent van de mensen die tot deze groep behoren, gaan in 2018 op vakantie. In 2018 begint de zomervakantie officieel op 7 juli 2018.

(Bron: Rapport Nibud, ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. Hanneman says:

    Meer Nederlanders zonder vakantieplannen…. da’s gek, er zijn ook meer Nederlanders met vakantiedromen. En dan nog niet eens over een vijfsterrenvakantie in een paradijselijk land maar gewoon over een weekje kamperen in een dorp verderop. Ik zou ’t best willen dat “een keer eruit” maar het is nagenoeg onbetaalbaar uit mijn thuiszorgsalaris. Ziet u? Salaris! Het is weliswaar veel te laag maar tóch salaris. Dat vakantiebudget ligt voor mensen in de WW of de bijstand al heel anders. Als het aan Rutte ligt wordt aan de riante uitkering van vakantiegeld aan bijstandsgerechtigden met spoed een einde gemaakt. Voor deze groep wordt een vakantie de wandeling in de tuin van de buren of een aanbiedingscola op eigen balkon. Met parasol. En dan niet te lang want men dient zich in te spannen. Omscholing, opleiding en voor mijn part gratis psychotherapie. Zo roept althans de rechterhand van Rutte in het journaal. U weet wel, die alerte, bedreven debatterende, humoristische maar vooral slimme mens. Aan de vakantieplannen van bij voorbeeld mevrouw van Loon van Shell worden er enkel toegevoegd. Ze zal inmiddels ruimtereizen overwegen, daartoe in staat gesteld door Rutte. Rutte is de meneer die leiding geeft aan de Haagse uitknijp en oneerlijke verdelingspolitiek door op fatsoenlijke kamervragen ofwel een glashard gelogen, of een onjuist antwoord te geven. Op RTL-Z noemen ze dat verschijnsel een achtervolging. Voor wat het in werkelijkheid is zijn verschillende andere woorden. Wat dacht u van volksverlakkerij, diefstal, economisch despotisme, politiek misbruik van het ambt van Premier van Nederland? En dan heb ik het over zijn vazallen, een lange lijst, nog niet eens gehad. Ik weet dat de Telegraaf anders kopt maar dat het vertrouwen in deze kabinetten toeneemt kan ik niet geloven. Op de televisie op z’n tijd een bericht over een staatshoofd of regeringsgrootheid die jarenlang hun egoistische gang gaan met zelfverrijking en volksonderdrukking. Ik ben van mening dat we in dat rijtje passen. Niet zozeer als een kwestie over zelfverrijking, eerder over clubsverrijking. Lijkt op zelfverrijking want dat clubje is maar klein. U kunt ze nu even niet bereiken want ze zijn met een verre, dure vakantie. Wat die onderdrukking betreft zijn we er hier net zo aan toe als het huidige Turkije. Hier wordt vooralsnog nauwelijks of niet gevangengezet maar ja, financieel muurvast is ook een soort opgesloten. Voorts staat ook hier een machtgeile leugenaar aan het hoofd van de regering. Met hele andere dan vakantieplannen.