auto met vocht in een koplamp

Vocht in een koplamp, krijgt u daar een boete voor en (hoe) kunt u het zelf verhelpen?

Het komt vaak voor dat er condens aan de binnenkant van een koplamp ontstaat. Vaak verdwijnt dit vocht vanzelf weer. Maar zo niet, hoe komt dat dan? Mag u zo gaan rijden of loopt u dan het risico op een boete? En (hoe) kunt u vocht in een koplamp zelf verhelpen? We beantwoorden deze vragen hieronder.

Hoe ontstaat vocht in een koplamp?

Condensvorming ontstaat door temperstuurverschillen en wanneer uw auto in hele vochtige omstandigheden terecht komt. Zoals bij hevige regenval of wanneer u door de wasstraat gaat. Meestal is dit heel snel weer weg. Dat komt doordat een koplamp niet luchtdicht is afgesloten en het vocht daardoor kan verdampen. Soms blijft een koplamp echter beslagen en dan moet dat verholpen worden. Doordat moderne auto’s vaak voorzien zijn van ledlampen, die minder warm worden, komt het probleem hierbij in verhouding minder vaak voor dan bij oudere auto’s.

Krijgt u een boete voor vocht in een koplamp?

U krijgt niet meteen een boete wanneer er vocht in een koplamp zit. Tenminste, zo lang het licht er niet te zeer door gehinderd wordt. Maar zo zult u zelf waarschijnlijk ook niet willen rondrijden. Is het echter zo erg dat het vocht het licht nauwelijks zichtbaar maakt, dan kan daarvoor dezelfde boete in rekening worden gebracht als wanneer de koplampen kapot zijn, namelijk tot wel 110 euro. In de landen om ons heen wordt er met uiteenlopende bedragen gewerkt:

  • In België moet het dimlicht aan de voorzijde de weg minstens 40 meter verlichten. Wanneer de lichthelderheid verminderd is of de kleur van het licht wijzigt, kan er een boete van 350 euro volgen.
  • In Duitsland telt de boete voor vieze koplampen slechts 20 euro.
  • En in Frankrijk kunnen erg vieze of onduidelijke koplampen worden gezien als een defect, waar een boete van 68 euro op staat.
doffe koplampen
Lees ook: Doffe koplampen gevaarlijk en strafbaar, zo komt u er vanaf

(Hoe) kunt u vocht in een koplamp zelf verhelpen?

Bij auto’s vanaf 2010 kunt u beter niet zelf aan de slag gaan bij vocht in een koplamp. Dit soort ‘jonge’ auto’s zit namelijk in de meeste gevallen wat ingewikkelder in elkaar. Een koplamp verwijderen is dan niet echt een eenvoudig klusje. Ook moet de koplamp vervolgens opnieuw afgesteld of gekalibreerd worden, waar speciale apparatuur voor nodig is. Dat kunt u dus beter in een garage laten doen.

Bij oudere auto’s is het wel soms mogelijk om het euvel zelf te verhelpen, wanneer u een beetje handig bent. Verwijder het vocht dan na het demonteren van de lamp en voorkom daarbij dat u de reflector raakt. Het is niet gezegd dat het probleem dan blijvend is verholpen. Probeer te achterhalen waarom het vocht niet uit zichzelf verdampt. Het kan bijvoorbeeld komen doordat het ventilatiesysteem kapot is of verstopt zit. In de koplamp zit vaak een rubberen slangetje. Door het ontluchtingsgaatje en het slangetje schoon te maken, is een verstopping vaak verleden tijd. De ANWB geeft nog als tip om eventueel voorzichtig achter de reflector een klein gaatje te boren. Hierdoor kan water weglopen en condens verdampen.

Ook geeft AutoScout24 nog als tip om een vochtvreter in de koplamp te plaatsen, in de vorm van een zakje silicagel. Plaats het zakje of zakjes achter de koplamp, achter de afdekplaat, zodat ze het licht niet blokkeren.

koplampen
Lees ook: Koplampen goed afgesteld? Zo controleert u dit en zo belangrijk is het

Komt een auto met vocht in een koplamp door een Apk-keuring?

Wanneer vocht in een koplamp voor een mindere lichtopbrengst en ander lichtbeeld zorgt, dan kan dat een APK-afkeurpunt opleveren. Dit geldt niet voor vocht in een achterlicht.

(Bron: ANWB, Auto Week, AutoScout24. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie