testen

Testen voor vakantie? Dit gaat er veranderen

Gaat u binnenkort op vakantie? Sommige landen stellen een negatieve coronatest verplicht voordat u de grens over mag. De afgelopen maanden is het testen voorafgaande aan een vakantiereis gratis, maar dat gaat per 1 oktober veranderen. Waar kunt u vanaf die datum zo’n test laten afnemen? En hoeveel gaat u dat kosten?

Als u niet bent gevaccineerd en ook geen corona heeft gehad, zult u een internationaal coronabewijs moeten maken op basis van een negatieve test. Ook als u wel bent gevaccineerd, moet u voor toegang tot sommige landen alsnog eerst een test doen. In beide gevallen is de test die u moet laten afnemen vanaf 1 oktober 2021 niet meer gratis. De afgelopen maanden is dit wel het geval, maar de overheid stopt met deze regeling. Dat betekent dat u vanaf die datum zelf voor de kosten opdraait.

Waar kunt u nu testen?

Hoeveel dit gaat kosten, hangt af van de plek waar u de test laat afnemen. De overheid verwijst op de eigen website naar de commerciële aanbieders die verbonden zijn aan Stichting Open Nederland, de organisatie die ook het testen voor toegang  tot onder andere horeca regelt.

Hoeveel kost een test?

Volgens Stichting Open Nederland zijn er momenteel meer dan 120 testlocaties door het hele land, verbonden aan meerdere aanbieders. Zij hanteren allemaal eigen tarieven. In het zuidwesten van het land zijn er bijvoorbeeld veel locaties van Hestia Testservices te vinden, waar een PCR-test inclusief reisverklaring 79,00 euro kost. Bij Coronasneltest Nederland, vooral te vinden in het midden en westen van het land, kost een test ook 79,00 euro. Bij spoedtetscorona, actief in midden en zuiden van het land, kost een spoed PCR-test 99,95.

coronatoegangsbewijs
Lees ook: Zo komt u aan een papieren coronatoegangsbewijs zonder CoronaCheck-app

Kan testen ook bij de GGD?

Dat de overheid verwijst naar commerciële partijen die betaalde testen aanbieden, heeft te maken met het feit dat deze bedrijven erin gespecialiseerd zijn om de testresultaten binnen 24 uur te hebben. Dat u de uitslag zo snel heeft, kan de stress rondom het testbewijs aanzienlijk verlichten. De uitslag van een test mag vaak niet langer dan 48 of 72 uur oud zijn.  Een gratis GGD-test is daarom geen handige zet, want de uitslag laat soms 48 uur op zich wachten en daarnaast is het volgens een woordvoerder van de GGD ook niet de bedoeling dat de gratis testen worden gebruikt om reisbewijzen mee te maken. Bovendien kunt u alleen een test bij de GGD laten afnemen als u klachten heeft.

Voor welke landen heeft u zo’n test nodig?

Als u binnen de Europese Unie reist, kunt u de grens over met uw internationale coronatoegangsbewijs. Als u geen corona heeft gehad en ook niet gevaccineerd bent, mag de test die u gebruikt op de QR-code aan te maken vaak niet ouder zijn dan 72 uur.  Dit kan overigens per land verschillen. Zodra deze is verlopen, zult u dan ook een nieuwe test moeten laten afnemen en een nieuwe code moeten aanmaken.
Voor sommige landen geldt dat u ook met een vaccinatie- of herstelbewijs een test moet doen voordat u mag uitreizen of terugkeren naar Nederland. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Verenigd Koninkrijk. 

Op de website Nederland Wereldwijd kunt u controleren welke eisen het land waar u naartoe gaat stelt op dit gebied.

(Bron: Rijksoverheid, GGD, RTL Nieuws, Nederland Wereldwijd)

Geef een reactie

Reactie

    Riny6 says:

    Heel goed dat de belastingbetaler de testen niet meer vergoed.
    Iedereen is in de gelegenheid geweest om de prikken te halen gratis
    Ik ben geprikt maar ga niet op vakantie, omdat ik daar veel niet gevaccineerden tegenkom