Eerste grote vakantie-uittocht

Zo’n 7,5 miljoen Nederlanders vertrekken deze zomer voor vakantie naar het buitenland en dit weekend is de 1e grote uittocht. De regio ‘midden’ (onder meer Utrecht, Zuid-Holland) gaat nu met zomervakantie.

Frankrijk favoriet

De meeste reizigers gaan nog altijd naar Frankrijk (1,3 miljoen), maar Spanje en Italië stijgen in populariteit als vakantiebestemming. In 2015 was Frankrijk ook de populairste bestemming, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 20 procent van de Nederlanders bracht de lange vakantie in de zomer van 2015 in Frankrijk door, oftewel 1,8 miljoen vakanties. Daarna volgden Duitsland met 1,3 miljoen vakanties en Spanje met 1,1 miljoen vakanties. Volgens de ANWB worden dit jaar 3,8 miljoen vakanties ondernomen met de auto (2 procent meer dan vorig jaar). Het aantal vliegvakanties ligt op ruim 3 miljoen. Ook voor Schiphol begint vandaag de drukte.

Extra files door grenscontroles

Nederlandse vakantiegangers die binnenkort naar Frankrijk of Spanje afreizen, moeten rekening houden met extra files vanwege de verscherpte grenscontroles bij de grens tussen Kortrijk en Lille (E17). De Franse douane controleert extra vanwege terreurdreiging. Het verkeer wordt bij de grens over 1 baan geleid. Op doordeweekse dagen, buiten de spits, staan auto’s al een half uur extra in rij bij de grensovergang bij Lille. Afhankelijk van de scherpte van de controles kan de wachttijd oplopen.

Rode en zwarte zaterdag

De verkeersinformatiedienst VID verwacht dit weekend een ‘rode zaterdag’, met files tot 700 kilometer, afhankelijk van het weer. De 1e zwarte zaterdag wordt verwacht op 30 juli. Dan krijgen de Fransen vakantie en groeien de files tot 1000 kilometer.

Werkzaamheden

In juli en augustus moeten vakantiegangers rekening houden met extra reistijd door werkzaamheden op diverse plekken in binnen- en buitenland. Vooral uitgebreide werkzaamheden aan verschillende wegen in België kunnen roet in het eten. Zo is de verbindingslus bij Luik op de doorgaande route van de E25 richting Brussel tot december dicht voor verkeer breder dan 2,25 meter. Personenauto’s met aanhangwagens, caravans en vrachtverkeer op de Route du Soleil worden vanaf knooppunt Kerensheide via knooppunt Lummen omgeleid naar Luik. Bij Luik wordt ook gewerkt op de E25 aan de brug van Cheratte, waardoor in beide richtingen één rijstrook is afgesloten. In Duitsland wordt op verschillende plaatsen aan de weg gewerkt, daar wordt drukte verwacht rond München.

EK-finale

Frankrijk staat deze zondag voor de 3e keer in een finale van het EK. De wedstrijd tegen Portugal wordt gespeeld in het Stade de France, net buiten Parijs, in de voorstad Saint-Denis. Mocht u Parijs dit weekend dus bezoeken houd dan rekening met veel, heel veel, uitbundige voetbalfans. Mocht Frankrijk winnen, dan kunt u meteen meegenieten met een natie in feeststemming. De 2 eerdere finales die Frankrijk bereikte, in 1984 en 2000, werden gewonnen, maar dat biedt natuurlijk geen garanties…

MAX Eropuitjes

Niet iedereen laat Nederland de komende maanden achter zich. Een vakantie in eigen land is voor 2,6 miljoen mensen favoriet. Bent u er daar 1 van en zoekt u nog een leuk, gratis uitje, bekijk dan de MAX Eropuitjes!

Wat is uw favoriete vakantieland?

(Bron: ANP)

Geef een antwoord