Het fileprobleem van Nederland

Het fileprobleem in Nederland lijkt steeds erger te worden. Niet zo gek: het is begin december, weinig mensen zijn op vakantie en het weer is wisselvallig. Genoeg ingrediënten voor flinke files.

Gevolgen

We schreven eerder al over de financiële gevolgen die de files in Nederland met zich meebrengt, maar behalve dat is het voor veel mensen ook gewoon heel vervelend. Vooral de dinsdag is een drukke dag op de weg. Jon Bakker van de ANWB: “Op maandag zijn veel mensen nog vrij, maar op dinsdag gaat iedereen weer op weg naar zijn werk. Dinsdagochtend heb je traditioneel de meeste kans om vast te staan.” Maar hoe komt het toch dat er zoveel files staan?

Goede economie

De economische crisis lijkt grotendeels voorbij en het gaat weer lekker met Nederland, maar dit is een van de oorzaken van de files. Er zijn namelijk steeds meer auto’s op de weg. Meer mensen met meer werk betekent automatisch meer woon-werkverker. En als we ervan uitgaan dat de crisis voorlopig achter ons blijft, blijven de files dus ook.

De oplossing

Een echte oplossing voor het fileprobleem lijkt er niet te zijn, maar het zou al helpen als we allemaal op onze eigen rijstrook zouden blijven rijden. In Amerika werkt het ‘keep your own lane’ principe heel goed, omdat ze daar lange afstanden rijden en er maar weinig afslagen zijn. “Maar in Nederland zijn er teveel op- en afritten,” aldus Jon Bakker. “Hierdoor moeten mensen toch weer van rijstrook wisselen en remmen, en dat zorgt uiteindelijk dan weer voor files.”

Meer asfalt

Ook meer asfalt lijkt geen oplossing te zijn volgens Jon. Het grootste probleem blijft gewoon het aantal auto’s dat op hetzelfde tijdstip op de weg is. Zolang we dat blijven doen zullen er altijd files staan, verwacht hij. “Na 10.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds staat het bijna nergens meer vast, terwijl het er een uurtje eerder nog muurvast stond. De oplossing van Jon: “Als we allemaal op flexibele tijden gaan werken, dan zou het een stuk minder druk zijn op de weg!”

(Bron: NOS)

Geef een reactie