zwarte zaterdag

Druk, drukker, drukst: Zwarte zaterdag staat voor de deur

Door corona gaan meer mensen met de auto op vakantie, waardoor het flink druk kan worden op de Europese wegen. Op 1 augustus 2020 wordt de eerste zwarte zaterdag van dit jaar verwacht. 

900 kilometer file

Zwarte zaterdag is de dag waarop de meeste vakantiegangers per auto vertrekken, waardoor het dringen geblazen is op de wegen naar de vakantiebestemmingen. Op die dag staat er altijd enorm veel file en kan de vertraging dus ook flink oplopen. Met name richting het zuiden van Europa en de Alpen wordt het erg druk en kunt u veel hinder ondervinden. Vooral in Frankrijk en Italië zal er heel erg veel verkeer zijn. De belangrijkste knelpunten in Frankrijk zijn de A6/A7 (de Route de Soleil), de A10 (met name tussen Orléans en Tours en bij Poitiers), de A20, de A75 en de N205 bij de Mont Blanc tunnel. Deze tunnel vormt de grensovergang met Italië.

Als u drukte wilt vermijden is het eigenlijk verstandig om zaterdag de 1e niet in de auto te stappen. Toch op pad? Vertrek dan na 10.00 uur ’s ochtends pas uit Nederland. U rijdt zo achter de files aan.

In Italië is het stampend vol op de wegen naar de meren en de kust en de wegen van het noorden naar het zuiden. Vooral op A14 en de A22 wordt het filerijden, is de verwachting.

Tunnels in de Alpen

Ook in Duitsland. Zwitserland en Oostenrijk wordt het heel erg druk. In Duitsland lopen met name de wegen naar het zuiden vol en moet u rekening houden met de wegwerkzaamheden. In Zwitserland is het vooral de Gotthardtunnel (grens Zwitserland met Italië) die voor problemen zorgt. In Oostenrijk is dat de Karawankentunnel (grens Oostenrijk en Slovenië). De ANWB schat dat de gemiddelde wachttijd voor de Gotthardtunnel 2 uur zal zijn op zaterdag de 1e en voor een ritje door de Karawankentunnel moet u zelfs enkele uren uittrekken. Dat het voor de laatstgenoemde tunnel zo druk is heeft te maken met grenscontroles door de Slovenen.

U kunt dit weekend lang wachten voor de karawankentunnel.

Verkeerskalenders

Heeft u niet zo’n zin in drukte? Dan is vertrekken op een andere dag de allerbeste optie. Het is door de week bijvoorbeeld een stuk minder druk. Dit kunt u ook zien op de verkeerskalenders die de ANWB heeft gemaakt aan de hand van de ervaringen uit voorgaande jaren en de loop van de schoolvakanties in Europa.

(bron: ADAC, ANWB, AD)

Geef een reactie