eenzaamheid

Golfkarretjes tegen eenzaamheid in Utrecht

Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen. Zeker als zij het huis niet meer zelfstandig uit kunnen, ligt vereenzaming op de loer. In Utrecht is er iets bedacht om dit tegen te gaan: het project Buurt Mobiel.

Het golfkarretje

Buurt Mobiel rijdt met overdekte, elektrische golfkarretjes door de stad en verzorgt korte ritjes binnen de wijken waar het project actief is. Ouderen kunnen de dienst bellen en worden vervolgens naar de gewenste plek gebracht. De dienst werkt met een rittenkaartsysteem. Een 5 rittenkaart kost 10 euro en een 10 rittenkaart 20 euro. Buurt Mobiel wordt volledig gerund door vrijwilligers.

Zorgtaxi’s

In tegenstelling tot zorgtaxi’s, rijden de golfkarretjes van Buurt Mobiel alleen korte afstanden. Volgens initiatiefnemer Jeroen Blokland is juist hier heel veel behoefte aan. Daarnaast is het project ook handig om te peilen waarbij de ouderen in de wijk nog meer hulp kunnen gebruiken.

Blokland: “Een vrouw vertelde bijvoorbeeld dat ze al een tijd met veel moeite op haar billen de trap af moest. Eigenlijk lukte het lopen haar fysiek niet meer. Die mevrouw kreeg nog geen hulp thuis, maar na ons gesprek wel.”

Verse maaltijden

Buurt Mobiel is meer dan alleen een vervoersdienst. Het wijst de ouderen in de wijk op faciliteiten en brengt sinds kort ook verse maaltijden rond. De vrijwilligers zien dat veel mensen elke dag afhaalmaaltijden kopen en vinden dat hier verandering in moet komen. Daarom brengt het project sinds kort verse maaltijden rond die gemaakt worden door een restaurant.

Op dit moment rijden de wagentjes van Blokland’s project rond in de wijken Overvecht, Zuilen, Tuindorp en Tuindorp-Oost. Ook andere gemeenten in Nederland hebben interesse in het project.

(Bron: ANP, NOS, site Buurt Mobiel)

Geef een reactie