Rotterdam

Rotterdam maakt de stad aantrekkelijker voor ouderen

Om de Rotterdam aantrekkelijk te houden voor de vergrijzing, heeft de stad een aantal plannen bedacht en trekt hier 10 miljoen euro voor uit. En dat is nodig, want in 2035 is maar liefst 1 op de 5 Rotterdammers ouder dan 65 jaar. Dat vraagt om een vernieuwde kijk op de stad.

Eén tegen eenzaamheid

Een belangrijk punt is het aanpakken van eenzaamheid onder ouderen. Dit is niet alleen een probleem in Rotterdam, landelijk is eenzaamheid een groot en vooral onderschat probleem onder ouderen. Minister De Jonge lanceert in maart 2018 het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid waarin hij oproept om samen eenzaamheid tegen te gaan. Hiervoor hebben het ministerie van Volksgezondheid, gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven de handen ineen geslagen. Een maatregel is dat ouderen van 75-jaar en ouder minimaal 1 keer per jaar vanuit de gemeente worden bezocht. Rotterdam heeft de maatregel al ingevoerd ten tijde dat minister De Jonge wethouder is in Rotterdam.

Meer bewegen en passende zorg

Behalve het tegengaan van eenzaamheid wil Rotterdam woningen aanpassen en ouderen stimuleren meer te bewegen. Wethouder Sven de Lange van het CDA wil er naar toe werken dat ouderen in Rotterdam de beweegnorm van de gezondheidsraad halen. Daarnaast wil de gemeente kritisch kijken de naar zorg voor bijvoorbeeld dementerende ouderen. Die moet passend zijn. “Ook voer ik gesprekken over ‘ouderenhubs’ een centrale voorziening in de wijk met veel geschikte ouderen woningen eromheen zodat we wonen, zorg en welzijn slim kunnen combineren”, aldus De Lange.

Rotterdam, ouder en wijzer

De plannen Rotterdam, ouder en wijzer, met daarin de ambities en oplossingsrichtingen voor de aanpak, worden woensdag 19 december 2018 door alle betrokken partijen getekend. De komende maanden worden de plannen uitgewerkt. De concrete voorstellen en maatregelen worden voor de zomer van 2019 gepresenteerd.

(Bron: ANP)

 

Geef een reactie