wilde dieren europa

Hier vindt u de meest bijzondere wilde dieren in Europa

Een safari op een ander continent zit er de komende tijd waarschijnlijk nog niet in vanwege het coronavirus, maar wist u dat er ook bijzondere wilde dieren rondlopen in Europa? Nu we weer voorzichtig op reis kunnen zetten we enkele locaties met exotische dieren op een rij.

Apen in Spanje

U verwacht het misschien niet, maar ook in Europa kunt u apen in het wild aanschouwen. In Gibraltar (Spanje) leven maar liefst 300 apen op de Rots van Gibraltar. De dieren zijn hier ooit terecht gekomen, omdat de Noord-Afrikanen die Spanje in de Middeleeuwen veroverden ze hoogstwaarschijnlijk hebben meegebracht. Gaat u een bezoek brengen aan de apen? Let dan wel goed op uw spullen, deze pakken de dieren namelijk maar al te graag af.

wilde dieren Europa

Een aap in Gibraltar.

Europese bizons in Polen (en Nederland)

Ook voor bizons hoeft u niet naar Amerika. In Polen kunt u de Europese bizon (ook wel wisent genoemd) vinden, dit is het grootste landdier van Europa. Er werd lang op de wisenten gejaagd, waardoor ze een tijd lang helemaal niet meer in het wild leefden. Tegenwoordig zijn er wel weer wilde wisenten te vinden. In het oerbos van Białowieża, tussen Polen en Wit-Rusland, leeft namelijk een kudde van 900 dieren. Wilt u niet zo ver reizen om de Europese bizon te zien? Ook in Nederland zijn enkele te vinden, deze leven echter niet in het wild, maar in een natuurgebied.

Lees ook: Zo herkent u de verschillende grazers in Nederland

Flamingo’s in Frankrijk en Portugal

De afgelopen tijd werden flamingo’s zelfs in Nederland gesignaleerd, maar waar dat nog erg bijzonder is komt u in Zuid-Frankrijk en Portugal grote kolonies met deze roze vogels tegen. Een populaire broedplaats is bijvoorbeeld Parc Ornithologique in de Franse Rhônedelta en het waterrijke natuurgebied de Camargue.

Een muskusos in Noorwegen.

Muskusossen in Noorwegen

Weleens van een muskusos gehoord? Oorspronkelijk leven deze ossen alleen in Groenland en Canada, maar in de jaren dertig van de vorige eeuw werden de dieren meegenomen naar Noorwegen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen de muskusossen weer even, omdat er op ze gejaagd werd maar inmiddels zijn ze weer terug. De dieren zijn te bewonderen in nationaal park Dovrefjell, waar u ook prachtig kunt wandelen. Bekijk de muskusossen overigens wel altijd vanaf een veilige afstand, de dieren kunnen namelijk behoorlijk agressief zijn en hebben grote hoorns.

wilde dieren Europa

Olm in Slovenië

Olmen in Slovenië

Draken komt u natuurlijk ook buiten Europa niet tegen, maar in Slovenië zijn wel salamanders te vinden die heel veel weghebben van een draakje. Deze ‘babydraakjes’ heten olmen en zijn klein en wit, zonder zichtbare ogen. Olmen leven in de grotten bij de Adriatische zee en omdat hier geen licht is, liggen hun ogen ver onder de huid. U vindt deze olmen bijvoorbeeld in de op één na grootste druipsteengrot ter wereld, de Grot van Postojna.

(Bron: Quest, Archief)

Geef een reactie