Gat wegdek schade melden schademelding

Gat in de weg, kapotte lantaarnpaal of afval naast de container: waar en hoe kunt u een schademelding doen?

Of u nu met de auto of de fiets op pad bent, het kan altijd gebeuren dat er iets schort aan de omgeving. Een gat in het wegdek, een kapotte lantaarnpaal of obstakels op de route bijvoorbeeld. Maar gelukkig kunt u daar iets aan (laten) doen. Bij wie kunt u terecht met uw schademelding en hoe werkt dit?

Onjuiste bewegwijzering of kapotte ANWB-paddenstoel

In een eerder artikel besteden we aandacht aan het Meldpunt Routes, een platform voor wandelaars en fietsers. Hier kunt u terecht als de routeaanduiding van een fiets- of wandelknooppunt onjuist is. Ook als een bordje beschadigd of verdwenen is, kunt u een melding doen. Komt u een beschadigde of onjuiste ANWB-paddenstoel tegen, dan kunt u dat melden bij de Nationale Bewegwijzeringsdienst.

Schademelding bij Rijkswaterstaat

Zit er een gat in de snelweg of een andere rijksweg, dan kunt u Rijkswaterstaat inschakelen. Dat kan via het gratis telefoonnummer van de Landelijke Informatielijn of de X-accounts (voorheen Twitter) van Rijkswaterstaat. Wees bij uw schademelding zo gedetailleerd mogelijk en vermeld bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde hectometerpaaltje. Daarnaast kan het handig zijn om foto’s mee te sturen, zowel van het gat in de weg als van de omgeving. Een inspecteur beoordeelt na uw melding of het probleem meteen verholpen moet worden. Rijkswaterstaat krijgt maandelijks ruim 4.000 van dit soort meldingen binnen, laat een woordvoerder weten aan MAX Vandaag. Meestal gaat het om pechgevallen en voorwerpen of (huis)dieren in de buurt van de weg.

Burgernet
Lees ook: Burgernet stopt vanaf 1 september 2023 met spraakberichten en sms: hoe werkt de app?

Wie beheert welke weg?

En hoe zit het dan met provinciale wegen, bospaden of het fietspad bij u in de buurt? Via deze interactieve kaart van Rijkswaterstaat kunt u opzoeken welke instantie deze weg beheert. Overigens gaat het vrijwel altijd om de provincie, de gemeente of het waterschap, op enkele lokale uitzonderingen na.

Schademelding bij uw gemeente via BuitenBeter

Tot slot kunt u een melding bij uw eigen gemeente doen via BuitenBeter. Deze smartphone-app is beschikbaar voor Android en iPhone. Als er afval naast de afvalcontainer ligt, geparkeerde fietsen uw straat blokkeren of ongedierte door uw wijk loopt, kunt u dit melden. SeniorWeb legt stap voor stap uit hoe zo’n melding in zijn werk gaat. Als u het proces heeft doorlopen, kunt u via de app ook controleren of de gemeente het gemelde probleem heeft verholpen. Ga wel goed na of uw gemeente is aangesloten bij het BuitenBeter-initiatief. De gemeente Rotterdam heeft bijvoorbeeld een eigen app (MeldR) voor dit soort meldingen. En in Wijk bij Duurstede kunt u rechtstreeks bij de gemeente terecht.

verzekeraar
Lees ook: Zo zorgt u ervoor dat de verzekeraar u niet van het kastje naar de muur stuurt

(Bron: Archief, Rijkswaterstaat, Rijksoverheid, Fietsen123, Bewegwijzeringsdienst, Buitenbeter.nl, SeniorWeb, Gemeente Rotterdam, Gemeente Wijk bij Duurstede. Foto: Marco de Swart/ANP)

Geef een reactie