Rode kruisen

Rode kruisen boven de weg? Dat is niet voor niets

Wie regelmatig op de weg zit kent ze wel, de rode kruisen boven de weg. Die kruisen worden bijvoorbeeld ingezet bij een pech- of ongeval of bij wegwerkzaamheden. Ze lijken een overduidelijk signaal, maar toch blijkt dat we ze massaal negeren. Volgens de ANWB is het aantal boetes voor het negeren van een rood kruis in 2020 met maar liefst 55 procent gestegen. Negeren we de kruisen bewust of zien we ze over het hoofd? 

Reden

Rode kruisen op de matrixborden boven de weg worden door Rijkswaterstaat geplaats. Vanuit de verkeerscentrale houden zij zicht op de (snel)wegen in ons land. Als er een stilstaand voertuig (bij een pech- of ongeval), of een voorwerp op de weg licht wordt de weg afgezet met een rood kruis. Als het verkeer op de rijstrook ernaast op minder dan 1 meter het voertuig of object passeert, dan wordt ook die rijstrook afgezet. Ook bij wegwerkzaamheden worden de rijstroken waaraan gewerkt wordt van een rood kruis voorzien. Boven de rijstroken waar niet aan gewerkt wordt, is een maximum snelheid te zien.

Negeren

Er zijn situaties waarbij weggebruikers denken dat het wel is toegestaan om te rijden op een rijstrook met een rood kruis. Bijvoorbeeld als zij het ongeval zijn gepasseerd en er ogenschijnlijk niets meer op de weg gebeurt. Maar ook dan is het in geen geval toegestaan om het kruis te negeren. De weg kan om verschillende reden, bijvoorbeeld voor sporenonderzoek of reparatie, afgezet zijn. Alleen als een weginspecteur van Rijkswaterstaat of de politie u aanwijzingen geeft kan er in uitzonderlijke gevallen worden afgeweken.

‘Niet gezien’

In 2020 zijn maar liefst 4920 mensen op de bon geslingerd voor het negeren van een rood kruis. En dat is een fixe boete van 250 euro die kan oplopen als het vaker gebeurt. Van de mensen die staande zijn gehouden zegt het merendeel de kruisen niet te hebben gezien. Volgens wegenwacht Wim Butter zijn we te veel met andere dingen bezig. “Vroeger waren mensen puur met autorijden bezig, nu zijn er teveel prikkels waardoor ze worden afgeleid”, aldus Butter in de Kampioen. Ook weginspecteurs maken vaak mee dat automobilisten de kruisen negeren. Weginspecteur Kevin van de Merwe hoort vaak de ‘niet gezien’-reden, tot zijn verbazing. “Wat zie je dan wél om je heen? Als je een rood kruis al niet ziet.”

Negeer de rode kruisen niet

Door de kruisen te negeren zorgen weggebruikers voor gevaarlijke situaties voor de weginspecteurs, politie, bergers, andere hulpverleners, weggebruikers én voor zichzelf. Om die reden is Rijkswaterstaat in 2019 al met de campagne #nietvoorniX gestart onder het motto Bij rood kruis: rijstrook DICHT. De campagne lijkt actueler dan ooit met de cijfers van 2020. Via verschillende kanalen waaronder borden langs de weg, sociale media en rijscholen hoopt Rijkswaterstaat het probleem bij de wortel aan te pakken en dat is ons gedrag. Als u de weg op gaat houdt dan uw blik op de weg, kijk vooruit en volg indien nodig de aanwijzingen op- en boven de weg. Ziet u een rood kruis, ga dan naar de rijstrook waar u wel mag rijden of volg de instructies van de weginspecteurs of politie.

Weginspecteur Jan van Rijkswaterstaat heeft een podcast opgenomen over waarom het zo belangrijk is dat u het rode kruis niet negeert. Hij maakt regelmatig mee dat ze negeert worden. Niet lang geleden nog waardoor hij in een levensgevaarlijke situatie terecht kwam. In de podcast vertelt hij wat hij deed.

(Bron: Rijkswaterstaat, ANWB / Foto: Rijkswaterstaat)

Geef een reactie