keukenzout strooien

Waarom u beter niet met keukenzout strooit als het glad is

Als het glad is wordt er op wegen, fietspaden en stoepen gestrooid. Maar op het eigen pad of voor de deur bent u zelf verantwoordelijk om het ijsvrij te maken. De meest voor de hand liggende oplossing is strooien met keukenzout. Maar strooien met keukenzout is toch minder goed dan u denkt.

Zelf verantwoordelijk

Voor het ijsvrij maken van de rijkswegen is Rijkswaterstaat in samenwerking met de provincie verantwoordelijk. De gemeente zorgt dat de wegen in de steden en dorpen zoveel mogelijk ijsvrij worden gemaakt. Maar voor de stoep voor onze deur zijn we zelf verantwoordelijk. Het is niet verplicht, maar gemeenten doen wel een beroep op bewoners om dit zelf te doen en er zo met elkaar voor te zorgen dat de stoepen en wandelpaden ijsvrij zijn.

Strooizout

Dat strooizout een sterk goedje is, dat wist u misschien al. Door het zout, bestaande uit natriumchloride en soms calciumchloride, dooit het ijs of de sneeuw. Doordat het zout zich mengt met het water, ontstaat pekel. Pekel heeft een lager vriespunt dan water, waardoor er minder snel gladheid optreedt. Voor een optimale werking is het wel belangrijk dat er voldoende verkeer op de weg is. Het verkeer zorgt voor vermenging van het zout met het water, waardoor het dooit. Vroeger is er ook met zand gestrooid, maar dat werd te makkelijk van de weg gereden en zorgde voor verstopte riolen. Strooizout heeft, in tegenstelling tot zand, ook nog eens tot -12 graden een dooiende werking en is dus veel effectiever.

Strooizout versus keukenzout

Strooizout is ander zout dan keukenzout. Strooizout is grover, ongezuiverd en bevat metalen als chroom, lood, koper en nikkel. Het is beslist niet geschikt om mee te koken. Wat strooi- en keukenzout wel gemeen hebben, is dat beiden een dooiende werking hebben. Strooizout is dan weer beter dan keukenzout. Er hangt alleen aan beide zoutsoorten ook een groot nadeel en dat is dat ze niet milieuvriendelijk zijn. Het zout onttrekt vocht uit de bodem en kan takken en stammen aantasten. Door de ‘wonden’ die dan ontstaan, zijn bomen vatbaarder voor schimmels en andere boomziekten. Ook voor dieren is het zout schadelijk. Zij kunnen het binnen krijgen als er voedsel op paden ligt waar ook gestrooid is.

Alternatief

Een echt alternatief is er niet. Er zijn wel middelen, maar die zijn best prijzig en niet bewezen effectief. Een alternatief is zand. Het ijs ontdooit niet, maar het maakt de ondergrond wel stroef. Ligt er sneeuw, ga dan eerst met een sneeuwschuiver aan de slag. En kunt u dat zelf niet, schroom niet aan uw buurman of -vrouw te vragen u daar een handje bij te helpen. Maar veiligheid boven alles, dus is het spekglad en moet u eropuit, strooi dan toch met (strooi)zout als u geen zand bij de hand heeft.

(Bron: Margriet/NRC/Kassa)

Geef een reactie

Reacties (8)

    observator says:

    L.S.
    Vol trots werd van TV gebruld dat Waterstaat 3 miljoen kilo zout had gestrooid op de wegen. IN HET Milieu dus. Mooi onderwerp voor milieu frikken de 2e kamer . Kunnen ze vast het kabinet en zichzelf voor wegsturen.
    Wat dan? Zelf proef genomen met een paar balen zaagsel gehaald bij de gamma kost niets en het werkt. Ja het komt ook in het milieu toegegeven .Het is wel afbreekbaar en schaad m.i. het milieu minder dan het gore zout.. Het wordt wel een kliederboel als je er teveel van strooit Het komt natuurlijk ok in het riool enz. Echter m.i. altijd beter dan zout met alle vergif wat daar nog in zit. Ik zou zeggen laat RIVM baas van Dissel er een uurtje over kletsen met de bewindvoerders.

      wvgard says:

      Nogal lompe reaktie.

      busdick says:

      ja alle bossen vermalen kost toch bijna niets hahahahaha waait ook wat naar de zee met oosten wind, hebben de vissen ook wat,

    Nelleke reageert says:

    Wat ook uitstekend helpt en niet milieubelastend is zijn kattensteentjes op kleibasis. Dat zijn de goedkoopste steentjes bij de supermarkt. Werkt perfect en niet slecht voor het milieu. Goede grip, ook als het vriest.

      busdick says:

      voor de deur prima … maar alle snelwegen?

    Olanda says:

    nou nou nou schone wegen hebben we nodig wat een vreselijk gezeur. Voor kleine stukje heb je alternatieven , die zijn goed te doen en alle beetjes helpen.

    Jan 57 says:

    Wat een geklaag over zout strooien, inderdaad is het slecht voor de natuur, maar dat duurt hoogstens 2 weken en dan zijn we hopelijk er voor de rest van het jaar ervan af. Bovendien herstelt de natuur zich weer na de vorst periode.

    John K says:

    Je eigen straatje schoonvegen. Dit spreek woord kennen de meeste niet meer. Iedereen denk alleen maar aan zichzelf (op enkele uitzonderingen na) Zelfs onze huismeester veegt in de wintermaanden de stoep langs ons flat niet schoon (ijsvrij).Daar komt nog bij dat je eigen stoep verplicht ijsvrij/schoon moet houden uit het wet boek is verwijderd.Dus wanneer je er last van hebt zoek het lekker uit ,maar je moet niet bij zijn.