corona zelftest

Hoe herkent u een betrouwbare corona zelftest?

Het is inmiddels mogelijk om voor enkele euro’s een corona zelftest te kopen bij de drogist of de supermarkt. Met behulp van deze test weet u binnen een kwartier of u het coronavirus heeft. Toch blijken deze testen niet altijd even betrouwbaar, maar waar herkent u dat aan?

Vals-negatief

Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn sinds dat (web)winkels zelftesten mogen verkopen tientallen meldingen binnengekomen over de verkoop van niet-goedgekeurde testen. Dit is een kwalijke zaak, want wanneer mensen een valse negatieve uitslag krijgen met zo’n test, kunnen zij het coronavirus onbewust blijven verspreiden.

Niet-goedgekeurde testen

Deze niet-goedgekeurde testen kunnen verkocht worden omdat er geclaimd wordt dat ze een zogenoemd CE-certificaat hebben. Dit certificaat geeft aan dat de test voldoet aan de eisen voor een betrouwbare test, maar dat betekent niet direct dat hij ook is goedgekeurd voor particulier gebruik. Testen met een CE-certificaat zijn namelijk alleen bedoeld voor zorgprofessionals en mogen niet verkocht worden aan consumenten. Een zelftest wordt in Nederland pas goedgekeurd voor particulier gebruik, als deze naast het CE-certificaat ook nog is gecontroleerd door de overheid.

Verpakkingsfouten

Naast testen met enkel het CE-certificaat worden er ook zelftesten verkocht die verkeerd verpakt zijn. Zo krijgt de IGJ meldingen van te lange wattenstaafjes, onduidelijke gebruiksaanwijzingen of ontbreekt de houdbaarheidsdatum. Een mogelijke oorzaak van de verpakkingsfouten is dat winkels de zelftesten vaak als bulkverpakkingen binnen krijgen en vervolgens zelf opnieuw moeten inpakken. Uit een test van de IGJ-inspectie blijkt dat dit in de praktijk niet altijd goed gaat.

corona zelftest

Zo ziet de correcte inhoud van een corona zelftest eruit.

Lijst met betrouwbare zelftesten

Er gaat dus het één en ander fout bij de verkoop van corona zelftesten. Om er voor te zorgen dat u toch een betrouwbare zelftest koopt heeft de overheid een lijst samengesteld. Op deze lijst staan tot nu toe 6 zelftesten voor het coronavirus die de Rijksoverheid heeft goedgekeurd. De testen op deze lijst hebben de juiste certificaten en keurmerken, voldoen aan de betrouwbaarheidseisen en kunnen door niet-medisch geschoolde mensen worden gebruikt. De volledige lijst met goedgekeurde, betrouwbare zelftesten vindt u op deze webpagina. De zelftests op deze lijst zijn onder andere verkrijgbaar bij grote supermarktketens.

Professionele test is nog altijd betrouwbaarder

Wel is het goed om te benadrukken dat een zelftest nog altijd minder betrouwbaar is dan een PCR-test die bijvoorbeeld bij de GGD wordt afgenomen. Dit komt omdat de zelftest niet door een professional wordt afgenomen, hierdoor ligt de betrouwbaarheid van een zelftest volgens het ministerie van Volksgezondheid rond de 80 procent. Dit is ook de reden dat het nog altijd wordt aangeraden om bij klachten een afspraak te maken voor een professionele coronatest. Ook wanneer uw zelftest positief blijkt, kunt u dit het beste nog laten ‘dubbelchecken’ bij de GGD.

(Bron: GGD, Overheid.nl, Inspectie Gezondheidszorg)

Geef een reactie