Fietsen

Fietsen in coronatijd, welke etiquette geldt er op het fietspad?

Nederland is een fietsland, maar in coronatijd is dat wel wat lastiger dan anders. We pakken de fiets voor een ritje naar de supermarkt, voor recreatie en ook voor de broodnodige beweging naast al het stilzitten thuis. Maar kan dat nog wel in coronatijd en welke etiquette geldt er momenteel dan op het fietspad?

Voorzorgsmaatregelen

Net als voor alle andere bezigheden geldt voor fietsen de regel van 1,5 meter afstand houden. Uitgezonderd gezinnen/huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar. Tegen groepen van meer dan 2 personen die geen 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden. Houd hier dus rekening mee tijdens het fietsen. Gelukkig zijn de meeste fietspaden in Nederland redelijk breed, zodat u moeiteloos 2 armlengtes afstand kunt houden. Ga daarnaast alleen fietsen als u zich goed voelt en niet als u verkoudheidsklachten ondervindt. Wilt u tijdens uw fietstocht ergens een winkel in, waar u in contact komt met oppervlakken? Neem dan een flesje desinfecterende gel mee, voor uw handen en handvatten van uw fiets.

Waar en wanneer fietsen?

Momenteel wordt aangeraden om zoveel mogelijk in uw eigen buurt te blijven. Het voordeel daarvan is dat u de omgeving beter kent en zo beter kunt kiezen voor rustigere routes, met brede fietspaden. Fietspaden lang provinciale wegen hebben het voordeel dat er veelal gescheiden rijrichtingen zijn, waardoor u niet te maken heeft met tegenliggers. In stedelijke gebieden kunt u uitproberen of de fietspaden van en naar de stad een optie zijn, nu er veel minder geforensd wordt. Verder rustige, lokale wegen, waar minder autoverkeer is dan gewoonlijk. Vermijd zoveel mogelijk plekken waar het normaal erg druk is, zoals parken en populaire natuurgebieden. Woont u in een drukke omgeving, fiets dan als het even kan ’s morgens vroeg of rond etenstijd.

Etiquette op het fietspad

  • Als u samen met iemand anders gaat fietsen, fiets dan zoveel mogelijk achter elkaar, zodat er genoeg ruimte overblijft voor tegenliggers of wanderlaars op een ernaast gelegen voetpad.
  • Houd ook met inhalen of een bocht nemen 1,5 meter afstand van anderen.
  • Moet u onderweg onverhoopt niezen of hoesten, stop dan en doe dat in uw ellenboog. Uw neus leeg snuiten zonder zakdoek of op de grond spugen laat u vanzelfsprekend ook achterwege. Toch nodig om uw neus te snuiten? Stop dan even en snuit uw neus in een zakdoek.
  • Komt u iemand tegen met wie u op 1,5 meter afstand een praatje wilt maken? Ga dan niet aan weerszijden van het pad staan. Andere fietsers worden dan namelijk gedwongen om er tussendoor te fietsen, wat qua afstand houden niet wenselijk is. Ga daarom aan dezelfde kant van het fietspad staan, het liefst een beetje van het pad af. Als u zelf de tegemoetkomende passant bent stop dan op afstand en verzoek de kletsende mensen aan dezelfde kant van het pad te gaan staan, zodat u erlangs kunt.
  • Moet u wachten bij een druk stoplicht? Houd ook dan 1,5 meter afstand van mensen voor en achter u.
  • Beperk risico’s, zoals een lastige ondergrond of bochten met hoge snelheid nemen, zodat u geen gebruik hoeft te maken van de eerste hulp in het ziekenhuis.

Fiets niet te intensief

Een laatste tip voor de intensief sportende fietsers onder u. Afkomstig van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU), gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM: sla zware trainingen, zoals interval- en bloktrainingen voorlopig over. Fiets op zo’n manier dat het geen grote aanslag doet op het immuunsysteem. Als het immuunsysteem te zwaar belast wordt, is het namelijk vatbaarder voor ziekten en virussen, zoals het coronavirus.

Lees ook: wandelen tijdens coronamaatregelen, kan dat nog wel?
Schreeuwen, roekeloos inhalen en voorbij razen: waarom doen wielrenners dat?

(Bron: ANWB, RIVM, Eindhovens Dagblad, Cycling.be, de Volkskrant)

Geef een reactie

Reacties (17)

    Age Kuperus says:

    Bij wandelen 1,5 meter afstand houden bij normaal weer, maar bij windvlagen zoals vandaag?

    mikamo says:

    Bij ‘Etiquette op het fietspad’ schrijft u: Moet u wachten bij een druk stoplicht? Houd u ook dan 1,5 meter afstand van mensen voor en achter u.. Ik sta regelmatig bij stoplichten voor fietsers waar ik 1 minuut of langer moet wachten om vervolgens 10 sekonden de tijd te krijgen om over te steken. Hoeveel fietsers zullen in die tijd door het groene licht kunnen gaan en hoe lang zullen de rijen met fietsers worden, die moeten blijven wachten tot het volgende groene licht, en waar inmiddels zich nieuwe fietsers bij hebben aangesloten. De wachttijden bij de stoplichten voor fietsers moeten daarom korter worden en de oversteektijd langer. (Een en ander geldt ook voor voetgangerslichten).
    Uw opmerking over de brede fietspaden in Nederland gaat maar zeer ten dele op. Er zijn brede fietspaden, maar ook heel veel smalle fietspaden, fietsstroken en steeds meer zogenaamde fietssuggestiestroken ,waar je als fietser geen enkel recht aankunt ontlenen. (Voor mee info zie de site van de Fietsersbond..)

      Ton Ruijg says:

      Uit ervaring ben ik het met MikaMo12 helemaal eens. Het stoplicht bedienen voor de fiets oversteek zou moeten vervallen d.m.v. het gebruik van de drukknoop, laat de fietsers automatisch oversteken net zoals bij het autoverkeer. Het blijft wel moeilijk om bij grotere drukte de 1,5 mtr. afstand te bewaren.

    luk1951 says:

    De meeste fietspaden zijn in Nederland volgens de CROW richtlijnen te smal, Alleen fietspaden binnen de bebouwde kom voldoen, daar buiten niet!

    Geert51 says:

    Ik woon aan de Duitse grens, en kan eigenlijk nergens ontdekken of ik daar mag fietsen. Iemand??

      YvonneMaximaal says:

      Ook wij wonen in het grensgebied en mij lijkt: de grens over is verboden. Wij hebben het maar eens helemaal uitgezocht en de consequenties van Duitsland in rijden zijn niet mals. Niet doen dus.

    CBeerse says:

    Uit eerdere berichten over wandelen en hardlopen heb ik begrepen dat je naast elkaar de 1,5m moet aanhouden.
    Maar achter elkaar zou je 3 tot 5 seconden afstand moeten houden. Dus bij 15 km/h ongeveer 4,5 meter.

    Maar natuurlijk, als je ’s avonds bij elkaar in bed ligt, dan maakt die afstand buiten de deur niet zo veel uit.

    CBeerse says:

    Over het wachten bij het stoplicht: Wie drukt er op het knopje?

    Het zou mooi zijn als de stoplichten hier in NL worden aangepast voor corona/covid-19. Bijvoorbeeld door de voetgangers en fietsers automatisch ruim groen licht te geven zodat ze geen knopje hoeven in te drukken

    Jos Leiden says:

    Fiets paden zijn minimaal 2.00 meter breed, voetpaden 1.80.
    Knap gevaarlijk om dan met een ruime bocht om andere mensen heen te gaan. Als zo meteen de i.c. afdelingen leeg lopen van de coronapatienten dan lopen ze weer vol met mensen die deze regel hanteren.
    Hoe dat afstand houden bij stoplichten gaat werken heb ik gisteren ervaren: zonder deze etiquette regels had men zich al in een lange rij opgesteld voor het stoplicht, ze waren max al voor. Gevolg complete blokkade van een deel van de straat en het nodige gescheld en gevloek. Sommige mensen worden toch aardig gestresst in deze tijd ?
    Rutte introduceert een intelligente lockdown maar niet iedereen heeft zijn intelligentie. Die anderhalve meter is ingesteld omdat je bij niezen of hoesten je andere mensen zou kunnen besmetten. Kortom buiten op straat niet niezen of hoesten in het wilde weg, maar dat deden we al. Alleen komt daar bij met gezond verstand afstand houden en dat kan zonder dat iedere instantie z’n eigen normen gaat opleggen.

    mariannepeter says:

    Het zou leuk zijn als iedereen achter elkaar zou fietsen ook de wielrenners, ik moet vaak een noodsprong maken
    ook in deze tijd en als je niet snel bent krijg je een grote mond

    bakker Theo says:

    Heeft iemand een suggestie.
    Wanneer je aan het fietsen bent en een sanitaire stop is echt noodzakelijk wat dan.
    Horecagelegenheden zijn immers gesloten.

      Nora51 says:

      In het bos een zijpad inslaan en daar achter een boom gaan zitten. In het vlakke veld zou ik het ook niet weten.

    Nora51 says:

    Het zou fijn zijn als de wandelaars niet op het fietspad maar op het naastgelegen zandpad zouden lopen. Nu moet ik als fietser vaak uitwijken naar het mulle zand.
    Fietspaden zijn vaak zelfs te smal om met 2 personen naast elkaar te fietsen, dus ook bij tegenliggers wijken we altijd uit naar de berm of een naastgelegen pad.
    Hardfietsers moeten zich aanpassen en ook maximaal 22 km/u rijden op vlakke fietspaden. Als zij langskomen moet je (vanwege hun aerosolen) geruime tijd uit hun slipstream blijven, dus moeten ze liefst niet inhalen. Bovendien komen bij lagere snelheden minder druppels vrij.
    Langzaamfietsers moeten er een schepje bovenop doen en minstens 18 km/u rijden. Je krijgt anders veel te veel inhaalmomenten.
    Ik vind dat wandelaars die bij elkaar in één huishouden wonen juist géén 1,5 m afstand moeten houden. Nu gaat vaak pa links en ma rechts van het fietspad staan, zodat je geen van beiden op voldoende afstand kunt passeren. Dus ga naar het zandpad of loop samen de berm in.

    Lvaneerden says:

    Wij wonen in de Haarlemmermeer, langs de Ringvaart.. Hele mooie fietsroutes, alleen ik word gek van de wielrenners. En niet alleen ik, andere ook. Snuiten hun neus leeg, net niet in je gezicht maar wel op je fiets en kleding. Hoezo 1, 5 meter afstand! Geen bel en met een noodvaart tussen de mensen door fietsen. Niet iedereen, maar wel heel veel. Krijg steeds meer een hekel aan wielrenners.

      JacFietser says:

      Ik begrijp je reactie. Dat snuiten is natuurlijk niet erg netjes zo dichtbij andere fietsers, excuus voor mijn medewielrenners die dit doen bij u in de buurt (corona of niet). Daarentegen wil ik wel een nuance plaatsen. Wielrenners zijn nu eenmaal ook ‘veroordeeld’ tot het fietspad, net als snorfietsen en scooters (buiten de bebouwde kom). Daar zitten nu eenmaal snelheidsverschillen in, net als in het autoverkeer waar ook een maximumsnelheid is op de weg (en er ook mensen daar onder én daarboven rijden).

      Wat het met fietsen lastig maakt is dat veel mensen gewend zijn om naast elkaar te fietsen in plaats van achter elkaar, waarmee direct een groot gedeelte van de breedte van het fietspad bezet wordt. Achter elkaar fietsen is nog niet de norm voor langzamere fietspadgebruikers, waardoor er helaas veel frustratie over en weer ontstaat tussen snellere en langzamere fietspadgebruikers. Over en weer inderdaad, want ik kan de keren niet tellen dat ik (ondanks bellen) boze blikken krijg als ik op de wielrenfiets inhaal met 30+ km/h (nog altijd een stuk trager dan een scooter). Dit zijn, eigenlijk zonder uitzondering, medeburgers met grijze haren die twee breed naast elkaar fietsen. Gedragsverandering moet van beide kanten komen, dus blijf ook vooral achter elkaar fietsen op smalle fietspaden en alleen naast elkaar op brede paden waar voldoende ruimte is om in te halen.

    luk1951 says:

    In het bos zijn er genoeg bomen voor mannen, en buiten de bebouwde kom is geen sprake van wildplassen. En nu de cafe’s gesloten zijn ook niet binnen de bebouwde kom. En misschien kunnen vrouwen (ik zei kunnen, geen moeten) plastuitjes gebruiken, en et een zwakke blaas gewoon thuis blijven.

    JacFietser says:

    “Als u samen met iemand anders gaat fietsen, fiets dan zoveel mogelijk achter elkaar, zodat er genoeg ruimte overblijft voor tegenliggers of wanderlaars op een ernaast gelegen voetpad.”

    Ik zou Omroep Max willen vragen om dit bij haar achterban de komende tijd zo goed mogelijk uit te dragen. Gedragsverandering is des te lastiger des te hoger de leeftijd vordert, maar dit doordachte advies (ook zonder Corona) maakt het heel wat makkelijker om het fietspad te delen met alle gebruikers daarvan, zonder onnodige irritaties over en weer over snelheidsverschillen, niet bellen etc.