Evacuaties in wintersportgebieden en vakantieoorden in Frankrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland

Door storm, hevige sneeuw- en regenval en door smeltende sneeuw zijn verschillende vakantiegebieden in Zwitserland, Frankrijk en Zuid-Duitsland onbereikbaar door lawines en aardverschuivingen. Sommige plaatsen worden geëvacueerd om kritieke situaties te voorkomen.

Zwitserland

In Zwitserland zijn uit vrees voor lawines op zo’n 65 kilometer ten zuidoosten van Lausanne een kleine 100 mensen geëvacueerd uit het vakantieplaatsje La Fouly. Even verderop hebben enkele tientallen bewoners en vakantiegangers in Conthey hun chalets moeten verlaten. Talloze mensen in de Zwitserse bergen kunnen echter al niet meer weg. Lawines en de recente hevige storm hebben aardverschuivingen veroorzaakt, waardoor wegen naar plaatsen in het zuidwesten van Zwitserland geblokkeerd zijn. Skiërs bij populaire dalen als Saas, het Lötschental en het Gommertal zijn voor een deel van de buitenwereld afgesloten. Ook wintersportplaats Leukerbad is door lawines niet meer bereikbaar. Volgens plaatselijke media zijn er naar schatting 10.000 mensen aanwezig.

Franse Alpen

In de Franse Alpen zorgen lawines, overstromingen en aardverschuivingen voor veel overlast op wegen en in dorpen. Het plaatsje Saint-Christophe en Oisans is na een modderstroom onbereikbaar over de weg. Vooral in het departement Savoie hebben reddingsdiensten hun handen vol om de wegen begaanbaar te houden. Als gevolg van de aanhoudende neerslag door storm Eleanor dreigen beken te overstromen. In de hoger gelegen gebieden blokkeren lawines de wegen. Vanwege lawinegevaar en aardverschuivingen zijn zo’n 25 wegen deels of volledig afgesloten. Météo-France heeft code oranje afgegeven omdat het lawinegevaar op sommige plekken niveau 5 is, het hoogste lawinerisico. De kans op lawines is groot door de combinatie van de grote sneeuwval van de afgelopen dagen en de regen die donderdag 4 januari gevallen is.

Zuid-Duitsland

In het uiterste zuidwesten van Duitsland zorgt zware regenval gecombineerd met dooi voor overlast. In het plaatsje St. Blasien in het Zwarte Woud is een complete straat ontruimd vanwege overstromingen en aardverschuivingen. De politie waarschuwt voor een mogelijke catastrofe. Ook in Menzenschwand even verderop is de situatie kritiek, waar huizen door aardverschuivingen worden bedreigd. Reddingsdiensten zijn in groten getale aanwezig om hulp te bieden.

Lees ook: naar de sneeuw, houd dan rekening met files.

(Bron: ANP)

Geef een reactie