sneeuw

Naar de sneeuw? Houd dan rekening met files

De kerstvakantie begint voor veel Europeanen op 22 december 2017 en dat is meteen te merken op de wegen. Wij nemen de fileverwachtingen onder de loep en hebben op basis daarvan het volgende overzicht gemaakt, zodat u weet wat u te wachten staat als u richting de sneeuw gaat met de auto.

Drukte in Nederland

In Nederland wordt op 22 december een drukke avondspits verwacht. Omdat veel mensen eerder van hun werk zullen vertrekken, begint de spits vroeger dan normaal. Aangezien er volgens de ANWB veel meer mensen richting de sneeuw gaan dan in de voorgaande jaren, kan het ook zijn dat er vrijdagavond al vakantieverkeer richting de landen gaat waar nu een dik pak sneeuw ligt. Vooral op de wegen richting het zuiden zal dit te merken zijn.

Duitsland

In Duitsland wordt met name op zaterdag 23 december veel verkeershinder verwacht door het uitrukkende vakantieverkeer. De verwachting is dat het vooral richting de Zwitserse en Oostenrijkse grenzen flink druk wordt. De ANWB denkt dat snelweg A3/ A9 van Neurenberg naar München een knelpunt zal worden, evenals de A5, die loopt van Karlsruhe naar het Zwitserse Bazel. De A7 wordt ook druk tussen Kempten en Füssen, net als de A8 tussen München en Salzburg. Mensen die in Oostenrijk zijn geweest, moeten op de terugreis rekening moeten houden met eventuele vertraging bij de Duitse grens. Hier worden bij Salzburg en Kiefersfelden controles uitgevoerd, waardoor de wachttijd kan oplopen.

Oostenrijk

De wegen in Oostenrijk worden op 23 december 2017 erg druk. De grootste vertraging zullen reizigers hebben op de A10 van Salzburg naar Villach. Deze route loopt door de Alpen, wat een populaire wintersportlocatie is. Ook de B179 Fernpassstrasse kan druk worden. De weg loopt dwars door Tirol, waar ook veel mensen gaan wintersporten. Vertragingen van 1,5 uur zijn geen uitzondering als u via deze route reist.

Zwitserland

Reizigers die de sneeuw in Zwitserland opzoeken, moeten rekening houden met files rondom Zürich en Lausanne. Ook rond de welbekende St. Gotthardtunnelop de A2 wordt er drukte verwacht, want deze heeft slechts 2 rijbanen. In de zomer kunnen de wachttijden hier oplopen tot wel 6 uur, maar in de winter is de vertraging meestal korter.

Frankrijk

Ook in Frankrijk liggen  drukbezochte wintersportgebieden waar  veel mensen heen gaan. Daardoor wordt er vooral op 23 december en 30 december 2017 veel verkeer verwacht op de A6 Parijs- Lyon, A40 Macôn-Chamonix en de A43 Lyon- Chambéry. Ook op de RN85 bij Grenoble en op de RN90 ter hoogte van Moûtiers zal er onthoud zijn. Houd ook vooral rekening met veel file tijdens de laatste kilometers naar de wintersportplaatsen.

België

Om in de Franse wintersportgebieden te komen, kiezen veel mensen waarschijnlijk voor de kortste route: door België. In dit land wordt het daarom vooral op vrijdag de 22ste en zaterdag 23 december 2017 druk op de wegen richting het zuiden van het land. De ANWB verwacht hier echt geen topdrukte, zoals op veel andere plekken in de bovengenoemde landen.

Hoe is het gesteld met de sneeuw?

Hoewel er dus flink wat file wordt verwacht op verschillende plekken in Europa, wordt het wachten uiteindelijk wel beloond. Op vrijwel alle wintersportplekken ligt sneeuw, al varieert de dikte van het pak wel erg. De verwachting is dat er nog meer sneeuw gaat vallen, met name in Oostenrijk. Wie deze kant op gaat, doet er dan ook goed aan hier extra rekening mee te houden. Reizigers met Zwitserland of Frankrijk als bestemming hoeven minder bedachtzaam te zijn op sneeuwval onderweg.

Tolvignet

Naast extra rekening houden met eventuele sneeuwval, is het ook goed om te denken aan een tolvignet. Dit is namelijk verplicht in Zwitserland en Oostenrijk. In deze landen kunt u zo’n vignet op veel plekken langs de kant van de weg kopen. In Frankrijk moet ook tol betaald worden, maar hier is geen vignet voor nodig.

Milieusticker

Naast het tolvignet is er in bepaalde landen ook nog een milieusticker nodig. Deze sticker zorgt ervoor dat u door gebieden in een land mag rijden waar een milieuzone van kracht is. Met name in Frankrijk heeft dit grote gevolgen voor het personenverkeer. Meer hierover leest u in ons artikel Waar is een milieusticker nodig?

Winterbanden in Duitsland

In Duitsland veranderen per 1 januari 2018 de veiligheidsregels rondom winterbanden. Er moeten vanaf dat moment het symbool van een sneeuwvlok op afbeeld staan, zodat het duidelijk is dat de banden geschikt zijn voor de wintersport. Omdat niet iedereen de tijd en de middelen heeft om nog even vlug zulke banden onder de auto te laten zetten, geldt er een overgangsperiode tot september 2024. Wie daarna nog steeds winterbanden zonder sneeuwvlok-symbool heeft, riskeert een boete van 80 euro.

(Bron: ANWB, Groeten van MAX)

Geef een antwoord