Drukte naar wintersportgebieden

Drukte richting wintersportgebieden

Wie in het weekend van 16, 17 en 18 februari 2018 met de auto richting de wintersportgebieden gaat, moet rekening houden met lange files. In Frankrijk wordt 17 februari zelfs ‘zwarte zaterdag’ genoemd. Maar ook op de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse wegen worden lange files verwacht. De wintersportgebieden zijn in trek, want de sneeuwcondities zijn goed.

Vakantie

Op vrijdag 16 februari gaat de voorjaarsvakantie officieel van start. Als eerste is het zuiden aan de beurt. Het midden en noorden hebben vanaf 24 februari vakantie. De komende 2 weken wordt er veel verkeer op de wegen richting de wintersportgebieden verwacht.

Frankrijk

De meeste drukte wordt verwacht op de wegen rond Lyon, p de A40 Mâcon-Chamonix, op de A43 Lyon-Chambéry en op de N90 ter hoogte van Moûtiers. Hoewel Oostenrijk nog altijd de favoriete wintersportbestemming is, is Frankrijk een goede tweede.

Duitsland

In Duitsland wordt de drukte vrijdag de 16e al verwacht. De grootste drukt is te vinden op de wegen richting het zuiden van het land. Op de A5 Karlsruhe – Bazel, A7 Ulm – Füssen, A8 Stuttgart – München en op de A93 tussen Rosenheim en Kufstein worden lange files verwacht.

Oostenrijk en Zwitserland

In Oostenrijk wordt enorme drukte verwacht op de Fernpasroute. Ook op de A10 richting Salzburg – Villach, op de A12 tussen Kufstein en Landeck en op de toegangsroutes naar de skigebieden in Tirol, Voralberg en Salzburgerland kan men rekenen op lange files. Degenen die teruggaan vanuit Oostenrijk naar Duitsland moeten bij de grens rekening houden met controles. In Zwitserland is het druk op de A1 Zürich – Bern en de A2 Bazel – Chiasso bij de Sint Gotthardtunnel.

Winterbanden

Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar in sommige Europese landen onder bepaalde weersomstandigheden wel. Zo moet u in Oostenrijk van 1 november tot 15 april winterbanden onder de auto hebben bij winterse omstandigheden. Heeft u geen winterbanden, dan bent u wel verplicht om sneeuwkettingen bij u te hebben. Ook in Duitsland is het verplicht om met banden te rijden die winters weer kunnen doorstaan. Heeft u die niet, dan riskeert u een boete van minimaal 60 euro. In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht, maar worden ze wel aangeraden. Sneeuwkettingen zijn op bepaalde wegen en in bepaalde gebieden wel verplicht. Ook in Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht. Het is wel raadzaam om winterbanden te hebben of in elk geval sneeuwkettingen mee te nemen, want het veroorzaken van hinder op de weg door onvoldoende grip, kan een boete opleveren.

(Bron: Nu.nl/ANWB)

Geef een antwoord