werk

Weer aan het werk na de vakantie? Met deze tips start u rustig

Weer aan het werk na uw vakantie? Dat is voor veel mensen even schakelen. Een ander ritme, een ontplofte mailbox en collega’s die meteen uw aandacht willen. Met deze tips wordt de 1e werkdag een stukje gemakkelijker.

Goede voorbereiding

Om de 1e werkdag gemakkelijker te maken, moet u voordat uw vakantie begint eigenlijk al starten met de voorbereidingen. Draag zaken over aan collega’s en stel een out of office in voor uw mailbox. Zet hierin bij welke collega’s ze kunnen zijn voor vragen. Laat ook weten wanneer u weer terug bent van vakantie. En tip hierbij: zet in de mail dat u een dag later terug bent dan u daadwerkelijk bent. Zo verwacht niemand op de eerste werkdag meteen antwoord. Het is wel raadzaam dit even te overleggen met uw collega’s, aangezien zij dan een dag langer mails kunnen ontvangen. Plan ook geen belangrijke afspraken of vergaderingen op deze dag. Zo kunt u rustig opstarten en de mailbox doorwerken.

Ga niet meteen aan het werk

Zorg ook dat u nog even (in elk geval 1 dag) heeft tussen terugkomen van vakantie en weer aan het werk gaan. Zo kunt u nog even acclimatiseren thuis. Uitrusten van de reis, een was draaien en het huis weer op orde maken. Dan komt de zin om weer te gaan werken vanzelf. Zorg ook dat uw werkplek opgeruimd is. Doe dit op kantoor op de laatste dag voor uw vakantie. Als u thuiswerkt kunt u dat de avond van tevoren nog doen. Zo begint u de dag met een schoon en opgeruimd gevoel.

Start rustig op de eerste werkdag

Begin de 1e werkdag rustig. Duik niet meteen in de mailbox, maar pak een kop koffie of thee en ga bijpraten met uw collega’s. Even horen hoe alles gegaan is terwijl u weg was, of er nog bijzonderheden zijn waar u van op de hoogte moet zijn. Begin daarna pas aan de mailbox. Veel mensen vinden dit een vervelende klus, omdat er vaak honderden mails in zitten. Hierdoor krijgt men soms last van de zogenoemde ‘post holiday blues’. Dus hoe pakt u dat handig aan?

Mailbox doorspitten

Ga uw mailbox niet chronologisch door. Zo voorkomt u dat u gaat antwoorden op mails met vragen, die in de tussentijd al beantwoord zijn. Maak een schifting in de mails die zijn binnengekomen: welke moeten vandaag beantwoord worden, welke kunnen later in de week ook nog en welke kunnen weg omdat u daar zelf niet op hoeft te reageren? Maak dan een lijstje met alles wat per se die 1e dag gedaan moet worden. Zo houdt u overzicht en kunt u afstrepen wat er al wel gedaan is. Dat geeft een voldaan gevoel aan het einde van de dag.

Pak rust door de dag heen

Pak door de dag heen ook nog de nodige rustmomenten. Dat adviseert stresssocioloog Suzan Kuijsten bij Nu.nl. “Dit noem ik bewuste ontspanmomenten. Dan hou je nog even het ontspannen gevoel van de vakantie.” Haal een keer extra wat te drinken voor uzelf of klets nog even verder met een collega over de tijd dat u weg was. Aan 1 stuk door 8 uur werken zal op zo’n eerste dag moeilijk zijn. Ga vooral tijdens de lunch ook achter uw bureau vandaan en eet gezamenlijk met collega’s of ga een rondje wandelen. Dit helpt om te ontspannen.

ontspannen
Lees ook: Echt ontspannen? Zoveel vakantiedagen heeft u nodig

Vooruitplannen

Om verder de ‘post holiday blues’ te verminderen, kunt u alvast leuke, nieuwe uitjes plannen. Een nieuwe vakantie bedenken of wat leuks met uw partner gaan doen in het weekend. Een avond uit eten of naar de bioscoop bijvoorbeeld. Zo heeft u weer iets om naar uit te kijken. Lees hier meer tips hoe u uw vakantiegevoel langer vast kan houden.

Begin weer rustig met werk

Begin dus vooral rustig aan de 1e werkdag na de vakantie. Praat even bij met collega’s, ga gestructureerd door de mailbox heen en plan alvast leuke dingen vooruit. Zo blijft u ook uitgerust als u terugkomt van vakantie.

(Bron: Nu.nl, Select HR, Vakantiediscounter. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie