aankoop e-bike

Op deze extra kosten moet u rekenen bij de koop van een e-bike (en bespaartips)

Naast de aanschaf van een e-bike zelf komen er bij de koop vaak nog allerlei extra kosten kijken. We zetten op een rij op welke bijkomende kosten u zoal moet rekenen en waar u eventueel op kunt besparen. 

Rijklaar maken en bezorging

Voor het rijklaar maken en bezorgen van een e-bike worden soms wel en soms geen kosten gerekend. Vergelijk daarom verschillende partijen met elkaar en neem het bedrag dat hiervoor betaald moet worden mee in de totaalprijs. Soms lijkt een aanbieding om de totaalprijs te gaan, maar staat in de kleine lettertjes dat het om vanaf-prijzen gaat en blijken daar bijvoorbeeld nog de kosten voor de aflevering en recyclekosten van de accu bij te komen.

Accucapaciteit

Er zit een groot verschil in de capaciteit van accu’s. Maakt u slechts korte ritjes, waarvoor weinig vermogen nodig is, dan kunt u prima af met een beperkte capaciteit van bijvoorbeeld 300 Wh. U heeft dan niet per se een duurdere e-bike met een grotere accucapaciteit nodig. Wilt u intensievere tochten maken, dan is het wel raadzaam meteen voor een e-bike met een geschikte accu te kiezen. Sommige fietsen hebben standaard een capaciteit van 500 Wh of meer. Kiest u voor een model met een kleinere capaciteit, dan ligt de meerwaarde voor een grotere accu zo rond de 100 en 300 euro.

fietsaccu
Lees ook: Tips om de conditie van uw fietsaccu te verbeteren en de levensduur te verlengen

Koop niet meerdere accu’s voor 1 e-bike

Informeer ook naar de kosten van een vervangende accu. Dat kan namelijk sterk uiteen lopen. Wellicht dat u nu voordelig uit bent, maar op het moment dat de accu aan vervanging toe is, kan het alsnog een kostbare grap zijn. Schaf bij de aankoop echter liever niet meteen meer dan 1 accu aan, omdat u denkt dat de betreffende accu over enkele jaren niet meer wordt geleverd. Een accu wordt namelijk slechter naarmate deze ouder wordt en dan maakt het niet uit of de accu stilligt of daadwerkelijk wordt gebruikt. Daarom kunt u beter een nieuwe accu aanschaffen op het moment dat dit ook echt nodig is. Bij de gemiddelde elektrische fiets is dit na ongeveer 5 jaar. En kiest u voor een accu van een bekend merk? Dan is de kans dat de accu na 5 jaar niet meer te verkrijgen is erg klein.

De motor

Voor de motor geldt deels hetzelfde als voor de accu. Neem in de keuze hiervoor ook mee wat voor soort ritten u wilt maken. Voor kortere ritten is een elektrische fiets met voorwielmotor prima geschikt. E-bikes met dergelijke motors vallen honderden euro’s gunstiger uit qua prijs. Wilt u intensievere tochten maken, dan is een (duurdere) middenmotor geschikter. Overigens wordt een middenmotor over het algemeen als het meest prettig ervaren, dus een proefrit maken kan ook geen kwaad voor u uw keuze maakt.

Onderhoud

Zit de 1e onderhoudsbeurt bij de koop inbegrepen of niet? Een onderhoudsbeurt kost u al gauw 50 euro, dus als de 1e en soms zelfs ook de 2e beurt inbegrepen is, dan kan dit aantrekkelijk zijn. Waar u de e-bike koopt en hoeveel servicepunten er beschikbaar zijn is hierbij ook van belang. Koopt u hem online of buiten uw eigen regio, dan zijn er namelijk wellicht ook vervoerskosten aan verbonden als er geen servicepunt bij u in de buurt is. Terwijl dat voor een fietshandel om de hoek niet geldt.

Slot

Voor een e-bike heeft u een goed slot nodig. Vaak is een ART-goedgekeurd slot ook een vereiste voor de fietsverzekering. Veel e-bikes zijn voorzien van een ringslot, maar daarnaast moet u dus nog rekenen op de aanschaf van een ART-slot.

Onderhandelen over de prijs

Maakt het u tenslotte niet uit of u een wat ouder model koopt of wilt u extra’s bijbestellen als een slot, zwaardere accu of onderhoudsbeurt, informeer dan of er nog iets mogelijk is met de prijs.

Lees ook: waarom bestaan er zoveel verschillende accu’s voor de elektrische fiets?
Veilig (elektrisch) fietsen? Met deze tips lukt het jong en oud.
Zadelpijn voorkomen, met deze tips verlaagt u druk en pijn tijdens het fietsen.
Met deze tips verkleint u de kans op fietsdiefstal.

(Bron: ANWB, Consumentenbond, Bikevision, archief)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Gerard van der Meulen says:

  Een reserve accu kan voordelen hebben ik heb een electrische bakfiets en als ik er ver weg mee moet kan ik hem verwisselen verbruik is ook verschillend tegenwind of zwaar beladen maar verwissel de accu met regelmaat

  Moniqwa says:

  Wat betreft de accu is het slimmer om deze te laten reviseren wanneer hij achteruit gaat. Hier zijn gespecialiseerde bedrijven voor. Zij krijgen zeer regelmatig nieuwe cellen binnen zodat ze altijd vers zijn. Van een reserveaccu weer je niet hoe lang deze al op de plank ligt . Bovendien is het veel goedkoper dan een nieuwe en vaak kun je ook zwaardere batterijen erin laten zetten.

  Ckrukas says:

  Dit artikel is vrij summier, er mist een belangrijk deel over het kiezen van het juiste merk.
  En dan vooral de accu en aandrijving, tegenwoordig op veel fietsen te zien, ook wel de bekendere merken zoals Gazelle etc. Als er iets mis is met de accu of aandrijving zijn er bij Bafang GEEN mogelijkheden ter reparatie. Het is of een nieuwe aandrijving of een nieuwe accu, kleine reparaties of onderdelen worden NIET los geleverd. Heb al meerdere klanten met deze problemen, en ik kan ze niet helpen.. Ze worden direct op kosten gejaagd door Bafang. Maar een Gazelle met een Bosch motor is uitstekend.

  Mijn tip, koop een fiets van een gerenommeerd met met een eigen aandrijving of Bosch onderdelen. Bij de chinese fietsen met stickerplakkers zoals Amslod, Stella staat u enkele jaren toch voor verassingen met onderdelen die niet te koop zijn of niet te repareren.

  INSIDE says:

  Wat ik in deze test mis is de service aan de fietsen en reparatie aan hun fietsen.
  Stella wist al haar klachten op hun site als er mensen met klachten zijn .
  Dit zou ook veel mensen helpen met het kiezen van een fiets

  Bosvrouwtje says:

  In 2012 heb ik een Peugeot E bike gekocht bij de ANWB. Het enige wat ik tot nu toe heb moeten vervangen is het apparaatje waarmee de fiets aangezet moet worden. Ik ben super tevreden over deze fiets.
  De adviezen om de accu bij dit koude weer binnen te leggen, bij geen gebruik, vond ik ook super.